Organismul uman, ’reconditionat’ cu celule stem

Data publicării: 27-07-2007

Celulele stem sunt celule umane care au capacitatea de a se diferentia in toate cele peste 200 de tipuri celulare ale omului, a declarat, vineri, pentru ROMPRES, prof. dr. Gheorghe Peltecu, directorul Maternitatii Filantropia.
    Bolile care pot fi tratate prin transplantul de celule stem sunt leucemiile (acute, cronice), limfoame (limfom Hodgkin si non-Hodkgin), anemii, boli genetice ale sistemului imun, distrofii musculare, mielomul multiplu, neuroblastomul, disfunctii metabolice ereditare.
    Prof. dr. Gheorghe Peltecu a evidentiat faptul ca aceste celule stem vor putea fi  utilizate pentru vindecarea bolilor cardiovasculare, Parkinson, Alzheimer, diabet zaharat, cancer mamar, cancer renal, sarcomul Ewing.
    Celulele stem sunt celule nespecializate, care se reinnoiesc continuu, prin diviziuni celulare succesive, si, in anumite conditii fiziologice sau experimentale, se pot diferentia in diverse tipuri celulare - miocite, hepatocite, celule beta-pancreatice.
    Din punct de vedere al varstei organismului in care se gasesc, celulele stem sunt de doua tipuri - celule stem embrionare (sunt celule pluripotente si poseda capacitatea de a se diferentia intr-o gama foarte larga de tipuri celulare) si celulele stem adulte (sunt celule multipotente si se gasesc in tesuturi diferentiate si au capacitatea de a se diferentia in tipul celular al tesutului respectiv, cu rol in regenerarea tisulara).
    Principalele surse pentru celulele stem sunt maduva osoasa hematogena, sangele periferic, sangele din cordonul ombilical.
    Tendinta actuala este de folosire a sangelui din cordonul ombilical, datorita mai multor avantaje, explica prof. dr. Gheorghe Peltecu. Aceste avantaje sunt incidenta scazuta de aparitie a GVHD (Graft Versus Host Disease), datorita imaturitatii imunologice.
    Recoltarea celulelor stem este relativ usoara, fiind un produs neutilizat dupa nastere,  cu risc scazut de transmitere a unor agenti infectiosi, precum HIV sau virusii hepatici.  Transplantul poate fi realizat cu succes chiar si dupa zece ani de la recoltare. 
    In ceea ce priveste recoltarea sangelui din cordonul ombilical, specialistul a subliniat ca aceasta poate avea loc in sala de nasteri, in timp ce placenta se gaseste in uter, sau dupa scoaterea placentei, adica in afara uterului, cea de-a doua metoda putandu-se desfasura intr-o camera alaturata, care indeplineste conditiile de asepsie si antisepsie.
    Colectarea in uter se face imediat dupa nasterea copilului, cordonul ombilical este clampat si sectionat. Se  punctioneaza vena ombilicala si se recolteaza sangele in pungi speciale. Sunt necesare minimum 80 ml de sange.
    Recoltarea in afara uterului se realizeaza similar, dupa scoaterea placentei.
    Dupa recoltare, sangele este stocat temporar, in anumite conditii de temperatura, si apoi transportat catre centrul de procesare.
Sursa: Rompres, 27-07-2007, Vizualizari 1937
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.