Un spray care ajuta la invingerea timiditatii

Data publicării: 26-07-2007

Persoanele timide se consoleaza, de obicei, spunand ca "si Bernard Show se inrosea". Marele dramaturg nu reusea sa vorbeasca in public; se simtea ingrozitor de stanjenit si se bloca. Atunci cand cineva il intreba cum a reusit sa depaseasca aceasta teama teribila de a vorbi in fata oamenilor, raspundea: "Am invatat sa ma prezint in fata multor persoane in acelasi mod in care am invatat sa patinez: facand o multime de figuri urate". In esenta, este nevoie de o cale lunga si dureroasa pentru a reusi sa invingi acea problema psihologica, care, potrivit datelor, afecteaza aproape o persoana din doua si care in curand ar putea fi rezolvata cu o simpla inhalare de spray “anti-timiditate”, noteaza autorul articolului din La Stampa.

    Ar putea parea o treaba diavoleasca tip filtre si potiuni magice obtinute din plante medicinale, dar solutia a fost gandita in laboratoarele de cercetare ale Universitatii din Zurich, foarte serioase si austere, unde ti se vorbeste in soapta pentru a nu-l deranja pe vecin. Cum functioneaza acest dispozitiv anti-timiditate? Cercetatorii de la departamentul de psihologie clinica a micului orasel elvetian au izolat si studiat oxitocina, o substanta chimica speciala pe care creierul nostru o produce in momentele de efuziune si de afectiune, sau cand facem sex. Cercetatorii au supus un grup de pacienti  care sufereau de timiditate extrema si de dificultati de integrare unui tratament, practic i-au pus sa inhaleze din acest neurotransmitator. Au ajuns la rezultate foarte interesante.
    Dupa aplicarea sprayului persoanele care au participat la test au manifestat semne clare de imbunatatire, o mai mare disponibilitate la contacte cu semenii si mai multa incredere in ei. Dupa jocurile, in care fiecaruia dintre ei i se incredinta cate un rol, au ajuns la faza de a imprumuta sume de bani unor persoane total necunoscute. Din timizi si super-neincrezatori au ajuns sa fie expansivi, in mod paradoxal chiar prea expansivi. "Este vorba de un mare semn de deschidere fata de aproapele tau", explica doctorul Markus Heinichs care coordoneaza grupul de cercetatori de la Zurich angajat in aprofundarea caracteristicilor sprayului Oxytocin.
    Mai mult, testele au mai aratat si o imbunatatire a empatiei, respectiv capacitatea de a citi sentimentele altora. Si fara sa se inregistreze efecte colaterale.
    Durata acestui stimulator sintetic este de cateva ore, ceea ce inseamna ca, pentru a deveni cu adevarat eficace, sprayul va trebui utilizat in combinatie cu cateva sedinte la un terapeut in psihologie cognitiva-comportamentala. In esenta, sprayul trebuie utilizat si cu ajutorul unui bun psiholog. Deocamdata, la Zurich, experientele continua. In total, vor fi implicati peste 100 de pacienti pentru a se obtine rezultatele definitive inca din vara anului 2008. Intre timp, asa cum este firesc, medicamentul va servi la tratarea cazurilor mai extreme de fobie fata de ceilalti si se afla deja in vizorul industriei farmaceutice. In Elvetia se zvoneste ca mai multi colosi incep deja sa testeze terenul pentru a achizitiona drepturile de vanzare. Intre timp, caz curios, Oxytocinul este deja disponibil in farmacii, dar pentru alte aplicari: ajuta la inducerea travaliului la nastere, fiind insa administrat numai prin infuzie endovenoasa. O fiola pentru femeile insarcinate si afli daca sunt si timide...
    Una dintre senzatiile la care poate mai greu reusim sa rezistam este mancarimea. Ei bine, de astazi putem spune ca ea se datoreaza unei gene a carei descoperire ar putea fi de mare ajutor, tinand cont ca mancarimea este adesea cronica si este o oglinda a unor boli chiar grave, nu numai cutanate. Anuntata in revista "Nature", descoperirea genei mancarimii, numita GRPR (gena pentru receptorul peptidei care elimina gastrina) se datoreaza cercetatorilor de la Washington University School of Medicine din Saint Louis. "Descoperirea este de o importanta fundamentala - afirma Antonio Garcovich profesor de dermatologia la Universitatea Catolica din Roma - pentru ca identifica pentru prima data caile de transmitere nervoasa a semnalului mancarimii de la piele la creier, deschizand calea dezvoltarii unor medicamente impotriva mancarimii cronice care afecteaza chiar 30 la suta dintre persoane". Receptorul  GRPR, explica Garcovich, se gaseste in neuronii maduvei spinarii, se aprinde in urma unor stimuli care produc prurit si care vin de la piele si trimite semnalul pruritului la creier.
Sursa: Rompres, 26-07-2007, Vizualizari 2645
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.