(Corespondenţă) Al doilea Congres medical palestiniano-român desfăşurat la Ramallah, marcat de succese, dar şi de ''piedici"

Data publicării: 11-11-2017

Trimisul special al AGERPRES, Dana Purgaru, transmite: Circa 200 de medici din România şi Palestina de diferite specialităţi, alături de oficialităţi române şi palestiniene, au participat joi şi vineri, la Ramallah, la a doua ediţie a Congresului medical internaţional palestiniano-român, care a avut tema ''Managementul medical în diferite specialităţi''. Reuniunea, în cadrul căreia au avut loc discuţii şi prezentări despre noutăţi în diagnostic şi tratament în diverse boli, a fost considerată un succces de participanţi, de organizatori şi de oficialii prezenţi, însă a fost marcată de absenţa unei părţi importante a delegaţiei care nu a putut intra în Palestina.

Organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Palestina, Ambasada Statului Palestina, Oficiului de Reprezentare al României în Palestina şi Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) din România, sub egida preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, evenimentul a beneficiat de prezenţa doctorului Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi a domnului Cătălin-Mihai Ţîrlea, şeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina.

Lucrările congresului s-au desfăşurat într-o atmosferă călduroasă, de prietenie, marcată de revederea, în unele cazuri chiar şi după 30 de ani, a unor foşti absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România ale căror drumuri s-au despărţit, unii dintre ei alegând să rămână în România, alţii să se întoarcă în Palestina. Însă bucuria a fost umbrită de absenţa a peste o sută de medici care nu au putut intra în Palestina, printre care preşedintele AMFPR, Saba Nahedd, şi unul dintre membrii Comitetului asociaţiei, Ahed Al Katib.

Cu toate acestea, Saba Nahedd a comunicat în direct prin telefon cu participanţii la Congres şi a povestit situaţia sa şi a altor peste o sută de persoane din Gaza, Iordania şi România care nu au putut lua parte la eveniment fiindu-le interzisă trecerea în Palestina.

''Împreună cu doctor Ahed Al Katib formăm un exemplu de suferinţă a cetăţenilor din Palestina. Adică un doctor care este cetăţean palestinian şi are şi cetăţenie română nu poate să intre în ţară la el, nici ca român, nici ca palestinian, deşi ceilalţi colegi din România au intrat cu uşurinţă. (Este vorba de) Aproximativ 56 de persoane din Gaza şi aproape 25 de palestinieni din România care trebuiau să vină la Congres. Au trecut doar trei doctori din Gaza, din Palestina, şi un singur doctor din România. Pe lângă aceştia au fost specialişti şi din Iordania (care nu au putut intra), în total o sută şi ceva de persoane'', a declarat Saba Nahedd pentru Agerpres.

Potrivit declaraţiilor sale, refuzul de a li se permite intrarea în Cisiordania nu a avut un motiv anume. ''Motivul este simplu, nu ne-au dat voie şi gata'', a spus el, precizând că toţi cei vizaţi erau medici, dintre care unii, inclusiv el, trebuiau să susţină prezentări la Congres. ''Eu aveam prima prezentare din cadrul Congresului, în legătură cu o procedură medicală inedită pentru prolapsul uterin, o tehnică nouă în România, iar prezentarea mea se referea şi la cele 113 cazuri în care am aplicat această intervenţie brevetată de Uniunea Europeană şi de America'', a explicat medicul.

În pofida faptului că nu a putut fi prezent la întrunirea de la Ramallah, pentru Saba Nahedd ''congresul a fost un mare succes'', un eveniment ''de înaltă ţinută''. ''Eu l-am urmărit şi pot să spun faptul că l-am condus de la distanţă, cu ajutorul colegilor, prietenilor, pe care îi avem acolo, români şi arabi. Prin telefon i-am felicitat pe toţi, şi partea română, şi partea palestiniană, pentru succesul de a participa la acest Congres'', a declarat preşedintele AMFPR pentru Agerpres.

''Am făcut paşi imenşi înainte. În afară de ce s-a întâmplat aici pe linie ştiinţifică (la Congres - n.r.), eu am avut plăcerea şi onoarea să cunosc câteva servicii de urgenţă cu care, cu siguranţă, pe linie medicală şi de protecţie civilă vom continua colaborarea'', a declarat dr. Raed Arafat la ceremonia de închidere a Congresului.

Oficialul român i-a felicitat pe participanţi pentru rezultate şi a adresat mulţumiri şefului Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Ţîrlea, pentru efortul de organizare şi sprijinul major pe care l-a acordat şi urmează să îl acorde în continuare, pentru că ''toată această colaborare va trece prin Reprezentanţa noastră''.

La rândul său, Cătălin-Mihai Ţîrlea a declarat că meritul pentru Congres aparţine în mare parte Ministerului Sănătăţii din Palestina, căruia i-a mulţumit în numele Guvernului român pentru că a găzduit această întâlnire între medici români şi palestinieni. Totodată, Ţîrlea a mulţumit preşedinţiei Palestinei pentru găzduire, dar şi dr. Raed Arafat. ''Este un exemplu de prietenie şi solidaritate care trebuie continuat şi trebuie să nu uităm că acest pământ l-a dat pe omul care în România a fondat sistemul de urgenţă românesc, dr. Raed Arafat'', a punctat diplomatul.

Potrivit reprezentanţilor AMFPR, următoarea ediţie a Congresului medical palestiniano-român ar putea fi organizată în Iaşi, în 2018, aceasta fiind urmată de o altă ediţie, în 2019, în Palestina.

Primul Congres medical palestiniano-român cu participare internaţională organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România a avut loc în Bucureşti, între 9 şi 11 aprilie 2014.
Sursa: Agerpres, 11-11-2017, Vizualizari 295
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.