„Jocurile schimbarii” – psihoterapia de familie sistemica

©

Autor:

Advertorial oferit de Dr. Rares Ignat
Psihoterapia de azi nu mai e aproape de imaginea care se mai vede in filme, in care pacientul sta pe o canapea, cu spatele la un psihanalist ce detine puterea in „jocurile mintii”. Aceasta imagine tine mai degraba de prima forma de psihoterapie, introdusa de cunoscutul Freud, psihanaliza. Cum aceasta metoda incerca sa gaseasca o solutie la probleme printr-o cunoastere aprofundata a propriei persoane, de obicei dureaza cel mai mult.

In timp, specialistii in sanatate mintala au realizat ca existenta unor granite prea vagi sau prea puternice poate duce si ea la disfunctii, asa ca a aparut psihoterapia structurala, ce are in prim plan rolul granitelor dintre persoane.

Pornind de la ideea ca un comportament problematic poate fi o forma de manipulare din partea unei persoane, psihoterapia strategica a introdus „directivele terapeutice”, in care psihoterapeutul sugereaza pacientului sa faca ceva in legatura cu simptomele sale si nu doar il ajuta sa inteleaga de unde provin ele. Cand la baza problemelor din familie e o coalitie intre unul dintre parinti si copil, intre un bunic si copil sau in organizatiile in care un manager se coalizeaza cu un angajat impotriva altui manager, aceasta forma de psihoterapie poate da bune rezultate.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala e o forma derivata din psihoterapia strategica si porneste de la ideea conform careia modul in care actionam e influentat in special de modul in care ne raportam la o situatie data. In cazul in care psihoterapeutul observa eventuale distorsiuni in felul in care persoana percepe o anumita situatie, va incerca sa gaseasca solutia problemei influentand aceste ganduri dezadaptative.

Psihoterapia narativa este utilizata in special atunci cand e vorba despre copii (dar nu numai). Ea foloseste  povesti, metafore, desene, imagini , prin care incearca sa ajute persoana sa exprime mai bine ceea ce simte, fara a utiliza multe cuvinte.

In sfarsit, psihoterapia de familie sistemica are in centrul ei relatiile persoanelor cu cei din jurul lor, intrucat considera ca sistemul familial are rezultate ce sunt mai mult decat suma actiunilor fiecarei persoane in parte. Adesea  problemele familiale sau simptomele unui membru al familiei - de multe ori copilul sau adolescentul - apar atunci cand in sistem survine o schimbare la care familia nu reuseste sa se adapteze suficient de bine.

Psihoterapeutul de familie actioneaza ca un sprijin in depasirea acestor schimbari, ca un „antrenor” in „jocurile schimbarii”. Psihoterapeutul sprijina sistemul familiei in crearea unor reguli adaptate la situatia cea noua, iar pentru aceasta utilizeaza elemente din toate celelalte forme de psihoterapie mentionate anterior.

Deoarece formare mea este in psihoterapia de familie sistemica, fie ca e vorba de terapia depresiei, de un tratament pentru anxietate (fobie, atacuri de panica, obsesii, etc.), de o psihoterapie pentru dependente sau doar de sesiuni ce urmaresc sprijinirea unui cuplu sau a unei familii aflate in dificultate, voi incerca sa fac mai mult decat doar sa ascult, voi cauta sa sprijin intelegerea relatiilor cu cei din jur si crearea unei strategii mai bine adaptate pentru abordarea diverselor obstacole ce pot sa apara in viata.

Dr. Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala si profesionala

Data actualizare: 21-05-2014 | creare: 21-05-2014 | Vizite: 842
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: