#mediclaraport dr. Cristian Papandopol: Implanturile dentare, pentru orice persoană cu vârsta între 18 şi 90 de ani

Data publicării: 09-08-2017

Implantul dentar se poate face la orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 90 de ani şi este mult mai avantajos decât protezele fixe, afirmă medicul stomatolog Cristian Papandopol, de la Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria.

Medicul spune că, în prezent, se constată o creştere foarte mare a numărului celor care apelează la implanturi.

"Este un serviciu în creştere, pentru că pacientul român a aflat de acesta şi începe să fie din ce în ce mai bine informat. Unul din beneficiile majore ale implantului este faptul că nu mai sacrificăm alţi dinţi, deci ţesuturi naturale ale omului. Nu este dureros. Nici în procesul de vindecare nu există durere. Durerea se tratează medicamentos cu analgezice şi antiinflamatoare. Bineînţeles, trebuie şi un tratament cu antibiotic, pentru că implantul este şi biomaterial şi are un risc foarte mic de eşec'', explică dr. Cristian Papandopol.

Potrivit acestuia, implantul dentar elimină durerile şi disconfortul scoaterii protezelor. De asemenea, dinţii fixaţi pe implanturi conferă siguranţă şi claritate vorbirii şi se redă gustul alimentelor, întrucât nu au schelet metalic.

"Rolul implantului este de a înlocui rădăcina unui dinte. Deci, acolo unde rădăcina lipseşte sau este aproape de a se pierde, putem să ne gândim să inserăm un implant. Bineînţeles, ca să inserăm un implant avem nevoie de os suficient, atât în înălţime, cât şi în lăţime. Când acest os lipseşte, dacă starea generală de sănătate a pacientului permite - să nu aibă boli sistemice grave, diabet, boli autoimune - se poate insera un implant", a detaliat medicul stomatolog.

Înainte de implant, pacientului i se face un examen clinic. "Pacienţii tineri sunt mai puţin în pericol să aibă una din bolile acestea, dar vedem şi la pacienţi tineri din ce în ce mai multe cazuri cu diabet sau cu alte boli sistemice", a afirmat Cristian Papandopol.

El a adăugat că statul nu oferă aproape niciun ajutor pentru pacienţii care vor să apeleze la implanturi. Asigurările de sănătate, de fapt, nu prea acoperă servicii stomatologice, poate doar abonamentele medicale să mai poată ajuta această zonă de servicii medicale, a precizat medicul stomatolog.

"Acum, când abonamentele medicale pot fi deduse în cuantum de 400 euro pe an, în sistemul privat, putem vorbi şi de servicii stomatologice care pot fi incluse, poate chiar şi unele implanturi", a menţionat Cristian Papandopol.

Dacă nu are bani bani pentru implant dentar, pacientul are varianta protezării fixe, a indicat el.

"Se şlefuiesc dinţii care delimitează spaţiul dentar, practic asta înseamnă un sacrificiu al dinţilor sănătoşi, deci pierdere biologică însemnată", a arătat medicul.

Cristian Papandopol a subliniat că riscurile de integrare a implantului s-au diminuat foarte mult.

"Implanturile sunt indicate să se folosească pe oase mature, care au trecut cel puţin de prima parte a dezvoltării, pentru că organismul uman este într-o continuă dinamică toată viaţa. Deci, 18 - 20 de ani, cam aşa. Dacă există nişte probleme care sunt foarte rare şi speciale se poate opta pentru această rezolvare cât mai devreme", a susţinut el, precizând că unii producători garantează implanturile pe viaţă.

"Noi nu putem să garantăm ceea ce face omul acasă pentru a întreţine implantul şi vindecarea. În principiu, dacă pacienţii respectă indicaţiile, nu au niciodată probleme", a spus medicul stomatolog.

O persoană poate să-şi pună maximum 12 implanturi, a afirmat Cristian Papandopol, care a precizat că recent a tratat un pacient de 86 de ani cu o proteză stabilizată pe implanturi.
Sursa: Agerpres, 09-08-2017, Vizualizari 417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.