#mediclaraport Dr. Elena-Iuliana Mihai despre creşterea ponderală şi hipofuncţia tiroidiană

Data publicarii: 11-10-2017

Hormonii tiroidieni acţionează în principal asupra proceselor metabolice pe care le stimulează şi le intensifică, iar pe plan metabolic cresc consumul de oxigen şi metabolismul energetic al tuturor ţesuturilor şi organelor, excepţie făcând creierul, splina, plămânii, retina şi gonadele, spune dr. Elena-Iuliana Mihai, medic specialist endocrinolog, Ambulatoriul integrat al SUUMC, referindu-se la importanţa evaluării funcţiei hormonilor tiroidieni la pacientul care se prezintă pentru creştere ponderală.

Ea mai spune că, urmare a intensificării reacţiilor oxidative celulare, pot creşte metabolismul bazal cu 60-100% peste valorile normale atunci când secreţia tiroidiană este în exces.

''Astfel creşte termogeneza având acţiune calorigenă. Scăderea nivelului de hormoni tiroideni duce la încetinirea generală a metabolismului, cu afectarea majorităţii organelor. Manifestările sunt nespecifice şi, din acest motiv, diagnosticul este pus de multe ori cu întârziere. Este important de reţinut că nu toate simptomele trebuie să fie prezente. Sunt pacienţi care au majoritatea simptomelor, alţii doar câteva, iar în unele cazuri de hipotiroide diagnosticul se face doar prin analize de laborator'', explică medicul, adăugând că hipotiroidia nu duce, de obicei, la obezitate.

Potrivit acesteia, manifestările care pot apărea ca urmare a deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul) sunt, la nivelul aparatului cardio-vascular, scăderea frecvenţei cardiace sub 60 de bătăi/minut; scăderea forţei bătăilor inimii; accelerarea aterosclerozei - creşte depunerea de grăsimi pe vase. La nivelul sistemului nervos: somnolenţă, fatigabilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, exprimarea verbală greoaie în timp ce manifestările care pot să apară la nivel gastro-intestinal sunt apetitul redus, cu creştere în greutate - uşoară sau moderată, tranzitul intestinal încetinit, cu tendinţă la constipaţie şi, de asemenea, poate apărea creşterea transaminazelor (analize de sânge care arată funcţia ficatului). La nivelul tegumentelor pielea este palidă, uscată, rece; tegumentele apar îngroşate, părul este lipsit de luciu, cade uşor. Mai pot să apară dureri musculare; crampe; scăderea fertilităţii la ambele sexe; ciclurile menstruale neregulate şi abundente (sângerări prelungite şi importante cantitativ); la femeile însărcinate există un risc crescut de avort spontan sau de deficit intelectual la copil; intoleranţă la frig - pacientul suportă greu temperaturile scăzute.

''Cea mai frecventă cauză de hipotiroidie este Tiroidita Haschimoto. Frecvenţa bolii în populaţia generală variază în diferite studii între 0,2 - 4%. Tiroidita Hashimoto afectează predominant femeile - de 4-5 ori mai frecvent decât bărbaţii'', mai arată dr. Elena-Iuliana Mihai.

În ceea ce priveşte factorii de risc, medicul afirmă că riscul de tiroidită cronică este mai ridicat la o persoană care are rude de gradul I afectate de aceasta boală. De asemenea, variabilitatea legată de vârstă - boala este mai frecvent întâlnită odată cu înaintarea în vârstă, dar poate apare şi la copii şi adolescenţi, sarcina - perioada de 3-6 luni după naştere este cu risc crescut pentru declanşarea tiroiditei cronice din cauza modificărilor imunitare care apar; iradierea - creşte riscul de boală, indiferent dacă este terapeutică sau accidentală; factori legaţi de mediu, cel mai important fiind administrarea iodului care în cantităţi mari poate duce la apariţia acestei afecţiuni la persoane cu predispoziţie; administrarea de diferite medicamente (antitiroidiene de sinteză, amiodaronă, litiu, alfa-interferon).

Referindu-se la diagnostic, medicul subliniază că tabloul clinic este variabil, în funcţie de stadiul bolii.

''Manifestările clinice sunt datorate nivelului scăzut de hormoni tiroidieni, dar şi de guşă (mărirea de volum a tiroidei). Guşa este în general prezentă şi poate ajunge la dimensiuni mari; există, totuşi, pacienţi la care această creştere în volum a tiroidei nu apare. Guşa este de consistenţă fermă, cu o suprafaţă discret neregulată, poate fi asimetrică (un lob mai mare decât celălalt) şi nedureroasă. Biochimic: TSH este crescut, FT4 este scăzut şi este prezent şi ATPO crescut (marker-ul de boală autoimună prezent în tiroidita autoimună)'', mai explică dr. Elena-Iuliana Mihai.

Medicul spune că tratamentul implică folosirea zilnică a hormonilor tiroidieni sintetici, această medicaţie orală restabilind nivelul de hormoni, readucând corpul la stadiul normal.

''Eficienţa apare după una-două săptămâni de la începerea sa. În această perioadă pacienţii constată că se simt mai puţin obosiţi, că se ameliorează profilul lipidic şi că încep să scadă în greutate, în contextul în care kilogramele în plus au fost provocate de hipotiroidie. Durata tratamentului poate fi pentru toată viaţa, însă poate varia, astfel că medicul verifică nivelul TSH-ului în fiecare an. Titrarea dozei este făcută periodic, sub supravegherea medicului endocrinolog. Dacă boala nu este diagnosticată sau tratamentul nu este urmat, se va instala hipotiroidia severă, cu risc de apariţie a comei mixedematoase, aceasta fiind forma extremă de hipotiroidism, ameninţătoare de viaţă. Dacă este urmat tratamentul şi valoarea TSH este menţinută în limite normale, pacientul va avea o viaţă absolut normală, fără niciun fel de limitări, iar capacitatea de a lua sau de a pierde în greutate este aceeaşi ca a persoanelor fără probleme tiroidiene'', detaliază dr. Elena-Iuliana Mihai.

Conform ATA (American Thyroid Association) creşterea masivă în greutate este rar asociată cu hipotiroidismul. În general, numai aproximativ 4-5 kg din masa totală sunt din cauza hipotiroidiei, aceasta depinzând de severitatea bolii. Dacă însă creşterea în greutate este singura manifestare cu care se prezintă pacientul, atunci este puţin probabil să fie din cauza bolii tiroidiene, conchide dr. Elena-Iuliana Mihai, medic specialist endocrinolog.
Sursa: Agerpres, 11-10-2017, Vizualizari 60
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK