#mediclaraport Dr Jurcuţ: Sarcina, o situaţie extrem de importantă în cazul tratamentului anticoagulant oral

Data publicarii: 17-05-2017

Tratamentul anticoagulant oral are ca scop împiedicarea formării de cheaguri de sânge la nivelul inimii sau vaselor de sânge, în condiţiile unor afecţiuni, sarcina fiind o situaţie extrem de importantă în cazul acesta, care necesită o urmărire medicală specială, spune dr. Ciprian Jurcuţ, medic primar medicină internă la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Potrivit acestuia, tratamentul este folosit cel mai adesea în tromboza venoasă profundă, tromboembolismul pulmonar, fibrilaţia atrială, prezenţa de proteze valvulare cardiace, dar şi alte situaţii cu risc crescut de formare de cheaguri în cavităţile inimii - unele cazuri de infarct miocardic cu anevrism de ventricul stâng, insuficienţă cardiacă severă.

''Tratamentul anticoagulant poate dura de la câteva luni, minim, la toată viaţa, acesta fiind stabilit în funcţie de afecţiune. Din momentul în care s-a prescris acest tip de tratament, trebuie avută în vedere importanţa esenţială a verificărilor periodice prin analize de laborator a eficacităţii tratamentului. Dacă doza de anticoagulant este prea mică, medicamentul nu este eficient şi administrarea lui este inutilă. Dacă doza de medicament este prea mare, anticoagularea este prea puternică şi există un risc crescut de sângerări nedorite'', a explicat medicul.

El a adăugat că monitorizarea unui tratament corect se poate face prin dozarea a mai mulţi parametri de laborator, cei mai utilizaţi fiind INR şi AP (activitate protrombinică).

''În general, un tratament optim are ca scop atingerea următoarelor valori: INR = 2-3 şi AP = 25-30%. Există însă situaţii când se recomandă ţinte speciale ale acestui tratament. După externarea din spital, trebuie verificate valorile AP şi INR la anumite intervale de timp: în primele două săptămâni după externare - săptămânal; după ce s-au atins valorile optime de cel puţin două ori la rând dozarea se va face lunar. De asemenea, trebuie verificate aceste valori în orice situaţii în care se observă apariţia de efecte adverse (sângerări); în situaţia în care din greşeală a fost luată o doză prea mare de anticoagulant. Dacă valorile INR sunt prea înalte sau AP este prea scăzută, există riscul de sângerări şi doza de medicament trebuie scăzută conform indicaţiei medicului. Dacă valorile INR sunt prea scăzute sau AP este prea înalt, înseamnă că pacientul nu este suficient protejat de formarea de cheaguri şi doza de medicament trebuie crescută conform indicaţiei medicului'', a detaliat dr. Jurcuţ.

El a precizat că este bine să fie folosite, pe cât posibil, serviciile aceluiaşi laborator de analize.

În ceea ce priveşte efectele adverse ale tratamentului, medicul a atras atenţia asupra altor boli existente care ar putea favoriza apariţia de sângerări: ulcer gastroduodenal complicat cu hemoragie; accident vascular cerebral hemoragic;
boli cronice de ficat; episoade importante de sângerări fără cauză clară sau boli de sânge care predispun la hemoragii.

Dr. Jurcuţ a subliniat că, în cazul unor sângerări importante, pacientul trebuie să se adreseze urgent medicului pentru dozarea AP şi INR.

În cazul unor extracţii dentare, unei alte intervenţii stomatologice sau unei intervenţii chirurgicale, medicul trebuie să fie informat despre tratamentul anticoagulant şi cel mai recent INR.

''În general, şi în funcţie de avizul medicului, administrarea de anticoagulant oral trebuie oprită cu aproximativ 72 ore înaintea intervenţiei şi reluat după efectuarea ei. Există situaţii în care nicio oprire a tratamentului anticoagulant nu este permisă. Dacă afecţiunea necesită o anticoagulare permanentă obligatorie, la întreruperea tratamentului anticoagulant pacientul va trebui să primească heparină injectabilă, până când se reia anticoagularea orală. Sarcina este o situaţie extrem de importantă, deoarece tratamentul poate fi nociv pentru făt. În perioada tratamentului anticoagulant nu se fac injecţii intramusculare pentru că există riscul apariţiei unui hematom'', a completat medicul.

Conform acestuia, în cazul în care o persoană aflată în tratament anticoagulant vrea să cumpere medicamente pentru care nu este nevoie de prescripţie medicală - vitamine, medicamente împotriva durerilor, suplimente alimentare, medicamente care conţin antiinflamatoare nesteroidiene etc, aceasta trebuie să informeze farmacistul şi să verifice contraindicaţiilor specificate în prospect.

''O atenţie specială necesită preparatele care conţin aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene care pot creşte riscul de sângerări digestive. Trebuie citită cu atenţie şi compoziţia medicamentelor pentru că unele preparate conţin combinaţii de substanţe'', a mai transmis medicul.
Sursa: Agerpres, 17-05-2017, Vizualizari 49
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK