„Minte sănătoasă în corp sănătos” - dovedit științific

„Minte sănătoasă în corp sănătos” - dovedit științific
Un nou studiu aparținând Karolinska Institutet din Suedia arată că aceleași mecanisme din spatele efectelor benefice ale antrenamentelor fizice asupra creierului ajuta în lupta împotriva grăsimii și la întărirea sistemului imunitar. Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Cell Metabolism, ar putea da naștere unei noi generații de medicamente împotriva obezității și diabetului.

Același institut suedez a anunțat în 2014 că a descoperit mecanismul prin care exercițiile influențează creierul. Studiul din prezent demonstrează că același proces accelerează metabolismul grăsimilor și fortifică proprietățile antiinflamatoare ale sistemului imunitar.

„Am făcut legătura între cele două sintagme ale expresiei «minte sănătoasă în corp sănătos»”, afirmă Jorge Ruas, investigator principal la departamentului de fiziologie și farmacologie al institutului. „Rezultatele cercetărilor noastre ne ajută să înțelegem care sunt avantajele antrenamentului fizic pentru corp și, pe termen lung, ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva diabetului și obezității.”

Din cercetările echipei reiese că mușchii antrenați curăță organismul asemănător rinichilor și ficatului. În speță, mușchii transformă markerul de stres kinurenină în acid kinurenic: nivele foarte ridicate de kinurenină au fost găsit la persoane afectate de depresie și tulburări mentale. Totodată, cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică de acid kinurenic a oprit creșterea în greutate la șoareci și aceștia au tolerat mai bine glucoza. Animalele erau hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și aveau glicemia ridicată.

„Am arătat că acidul kinurenic previne creșterea în greutate, în pofida aportului energetic în exces”, a declarat Dr. Ruas.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 09-02-2018 | creare: 09-02-2018 | Vizite: 119
Bibliografie
How exercise training promotes a sound mind in a sound body, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-mind-body.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK