#nostigmanoshame este prima campanie anti-stigmă dedicată copiilor şi adolescenţilor

Data publicării: 15-05-2018

#nostigmanoshame este prima campanie anti-stigmă dedicată copiilor şi adolescenţilor

Data: 7 iunie 2018
Locația: Transylvania College, Cluj-Napoca

INIȚIATIVA #NOSTIGMANOSHAME

Holo crede în puterea din oameni, în toleranță, înțelepciune și beneficiul extraordinar al educației.  Cu fiecare individ, schimbăm o comunitate, spunem noi de fiecare dată. Iar schimbarea devine palpabilă atunci când ridiculizarea, abuzul de putere, neimplicarea și pasivitatea vor fi înlocuite cu o dorință reală de schimbare, cu empatie, cu răbdare și cu o anume formă de activism.
Pentru a crește, susține și educa o nouă variantă, mereu mai bună, a noastră, respectiv copiii, de cele mai multe ori avem, întâi de toate, de vindecat propriile noastre răni.
#nostigmanoshame este un demers Holo creat pentru a scoate copilăria și adolescența din mediul stigmatizant în care sunt, adeseori, catalogate.

PRINCIPIILE #NOSTIGMANOSHAME

Educația începe, cu siguranță, acasă. Însă nu se oprește, niciodată, acolo. Ne dorim ca prin toate evenimentele asociate acestui demers să creăm un flux informațional care să fie util atât părinților, în misiunea lor de a crește, educa sănătos și susține comunitatea de mâine, dar și educatorilor, învățătorilor și profesorilor, în eforturile lor zilnice de a-i susține pe copiii noștri. În același timp, nu am uitat nici de centrele multifuncționale ce adăpostesc copii abandonați, fără familii și nedoriți, care trăiesc o realiate de care cei mai mulți dintre noi nici nu suntem conștienți.

De aceea, fiecare eveniment marca Holo va avea o pluralitate segmentată în așa fel încât informațiile validate științific și susținute de către echipa noastră de specialiști să aibă ecou în fiecare cadru în care există copii. Vom avea, pe de o parte, evenimente dedicate părinților ce vor să afle cum pot combate stigma și rușinea asociate cu copilăria și adolescența, iar pe de alta parte, fiecare dintre aceste evenimente va avea o replică identică, gratuită, în sistemele de învățământ de stat - grădinițe, școli și licee.

EVENIMENTUL Ce le spunem copiilor noștri despre sexualitate?

Sexualitatea există, ca și topic și informație, în fiecare etapă de dezvoltare a copilului nostru, și trebuie abordată respectând autenticitatea și specificațiile fiecărei etape de dezvoltare a celui mic. Aflat la vârsta școlară (6-10 ani), copilul începe să înțeleagă la alt nivel decât a făcut-o în etapa preșcolară aspectele sexualității umane.

În contextul vârstei școlare, copiii au mai multe surse de informații la care sunt expuși – școala, grupul de prieteni, tehnologia și, desigur, părinții. În fapt, părinții sunt punctul de referință pozitiv la care copilul se întoarce pentru a-și valida cunoștințele și a primi răspunsuri la întrebări. Expus la o educație sexuală timpurie (Organizația Mondială a Sănătății recomandă intervenția pe acest palier informativ începând cu vârsta de doi ani), copilului îi cresc semnificativ șansele de a avea relații afective de succes, o viață de familie sănătoasă și sigură la vârstă adultă, va lua decizii mai bune legate de propria sa devenire, și va fi mai bine protejat de eventuale abuzuri.

  • Ce voi afla participând la acest eveniment?
  • Cum îi învățăm pe copii să își construiască relații sănătoase cu propriul corp și cu propria sexualitate?
  • Cât şi cum le vorbim despre bolile cu transmitere sexuală?
  • Cât şi cum le explicăm despre metodele de contracepție și consecințele nefolosirii lor?
  • Vom afla cum explicăm ce este abuzul sexual și cum se pot proteja de acesta
  • Cum să abordăm aspectele legate de orientarea sexuală și cum explicăm acronimul LGBTQ?
  • Cum îi responsabilizăm pe copii în ceea ce ține de igiena lor sexuală?
  • Cum transmitem cel mai bine valorile familiei și cum mutăm focusul de pe sex pe intimitate, dragoste și atașament?

Evenimentul va avea loc în 7 iunie a.c. și este susținut de Adela Raluca Moldovan, doctor în psihologie, psihoterapeut & psiholog clinician.

Detalii și înscrieri

Detalii despre variantele de înscriere la acest eveniment, precum și despre prețuri, găsiți pe pagina evenimentului, https://holoproject.ro/ce-le-spunem-copiilor-nostri-despre-sexualitate/.

ALTE EVENIMENTE #nostigmanoshame

  • Cum începem educația sexuală a copiilor? - Un eveniment dedicat părinților și educatorilor cu copii cu vârste între 2 - 6 ani
  • Despre sex și alți demoni - O pledoarie pentru o educație sexuală sănătoasă a adolescenților
  • Greutatea kilogramelor – Despre excesul ponderal la copii și dificultățile socio-emoționale ale familiei
  • Copilul și identitatea sa – o incursiune în sterotipurile de gen

  • Ce înseamnă ”corpul perfect” – cum îi ajutăm pe copii să aibă o relație sănătoasă cu corpul lor?
  • Bullying între copii – cum gestionăm agresiunile fizice și pe cele emoționale
  • Copilul real – un workshop despre acceptare necondiționată

Toate detaliile despre alte proiecte și evenimente susținute de Holo la Cluj găsiți pe site-ul https://holoproject.ro/.

Holo este o inițiativă unică pe piața românească, a cărei unic scop este starea de bine, emoțional și fizic, a fiecărui individ din comunitate.
Raluca Anton - doctor în psihologie, psihoterapeut și supervizor în psihoterapii
Oana Cobeanu - doctor în psihologie, psihoterapeut și psiholog clinician
Adela Moldovan - doctor în psihologie, psihoterapeut și psiholog clinician
Sursa: The Kitchen, 15-05-2018, Vizualizari 391
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.