„Pielea electronică” pentru monitorizarea sănătății

Autor:

Cercetătorii japonezi au creat un dispozitiv care monitorizează într-un mod neinvaziv sănătatea și semnele vitale ale pacienților. El se prezintă sub forma unei pelicule care se aplică pe piele, fiind foarte subțire (mai puțin de 2 micrometri grosime) și flexibilă. Pielea electronică este fabricată din materiale organice și anorganice, incluzând oxinitrit de silicon și parilen. Deoarece este în contact direct cu pielea, ea se mișcă odată cu corpul pacientului, fiind rezistentă atât în aer, cât și în apă.

Pielea electronică mai are în componență și electrozi transparenți, care se aplică pe piele direct și pot măsura pulsul și nivelul de oxigen din sânge.

Până în prezent, dispozitivele de acest gen erau de o grosime mai mare, mai rigide și nu rezistau la expunerea la aer. Învelișul protector creat de cercetători prelungește durata de viață a aparatului cu ore, chiar zile.

Pielea electronică poate fi utilizată pentru a măsura nivelul de oxigen și frecvența cardiacă a sportivilor. De asemenea, i s-a demonstrat utilitatea și în cazul altor aplicații.

Noua tehnologie permite dispozitivului să se atașeze la corpul omenesc, devenind o parte componentă. Mai mult, ecranul se poate aprinde, afișând numere, imagini și chiar emoții, nivelul de stres și anxietate. Pielea electronică ar putea duce la alt nivel felul nostru de a comunica și interacționa cu persoanele din jur.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 21-04-2016 | creare: 21-04-2016 | Vizite: 542
Bibliografie
Novel e-skin may monitor health, vital signs, link: http://medicalxpress.com/news/2016-04-e-skin-health-vital.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Vergeturile
 • Foliculita în urma epilării
 • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK