10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Data publicării: 13-05-2014

10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Ziua Sănătății Mintale este sărbătorită în fiecare an pe 10 octombrie, începând din 1992, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală și cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Evenimentul are rolul de a pune în lumină importanța menținerii unei sănătăți mintale optime, de a educa publicul cu privire la implicațiile bolilor mintale și de a conștientiza cum decurge viața celor afectați de tulburări psihice.

Tulburările mintale nu sunt numai copleșitoare pentru persoanele afectate, însă se reflectă și în modul de funcționare al societății.

Comisia Europeană a atras atenția asupra faptului că în toate statele membre UE, depresia acută reprezintă una dintre principalele trei cauze ale incapacității de muncă și pensionării anticipate.

Tema ediției din acest an este Sănătatea mintală la locul de muncă” - inițiativa fiind de a promova sănătatea mentală a angajaților și susținerea unor medii de lucru sănătoase, dar și de a ajuta la reintegrarea în câmpul muncii a persoanelor cu tulburări mentale și reducerea stigmatizării.

Acțiunea susține indivizii cu tulburări mentale în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă sau reîntoarcerea la locul de muncă după stabilirea diagnosticului. În plus, multe persoane afectate de tulburări mentale își ascund diagnosticul la locul de muncă sau sunt nediagnosticate, tocmai din cauza acestor temeri, lucru ce le agravează simptomele și reduce considerabil productivitatea și afectează mai mult sănătatea.

Mediul de lucru joacă un rol importasnt în sănătatea psihologică a angajaților, în productivitate și reducerea absenteismului.

 

    Printre aspectele vizate de campanie, care afectează sănătatea mentală a angajaților, se numără:
  • hărțuirile la locul de muncă și bullying-ul;
  • anxietatea, depresia și burnout-ul  în rândul angajaților;
    politicile neadecvate ale companiilor;
  • comunicarea deficitară dintre angajați și șefi;
  • lipsa suportului oferit angajaților;
  • program de lucru inflexibil;
  • lipsa stabilirii de obiective clare;
  • atribuirea de task-uri nepotrivite sau care nu se potrivesc cu pregătirea profesională și abilitățile angajatului;
  • lipsa recunoașterii și aprecierii angajaților;
  • lipsa echilibrului între muncă și viața personală.

 


Sănătatea mintală este un drept al omului iar menținerea ei este esențială pentru calitatea vieții. Este datoria morală a fiecăruia dintre noi să intervină și să ajute persoanele care trec prin anumite evenimente traumatizante, să știm să le consolăm și să comunicăm cu acestea!


 

Sursa: ROmedic, 13-05-2014, Vizualizari 5570
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.