12 cauze ale sensibilitatii dentare

©

Autor: Redacția ROmedic

12 cauze ale sensibilitatii dentare
Advertorial oferit de Clinica Qmed

De la afectiuni gingivale la tratamente de albire a dintilor, o serie de lucruri pot cauza sensibilitatea dentara. Iata cum puteti descoperi sursa disconfortului dentar.

Daca in ultima perioada simtiti dureri dentare ascutite, neasteptate este momentul sa investigati cauzele.

Aceasta sensibilitate este perceputa ca o senzatie de scurta durata cauzata de un stimul, cum ar fi caldura sau frig, asupra dentinei expuse, sub smaltul dur, alb al dintilor. Cand dentina isi pierde smaltul protector, nervii si dintii devin expusi.

„Nervul dintelui poate reactiona intr-un singur mod atunci cand este stimulat, provocand durere.” ne spun stomatologii clinicilor Qmed.

Sensibilitatea dintilor este o afectiune destul de des intalnita. Aproximativ 1 din 8 persoane sufera de sensibilitate dentara.

Determinarea cauzei sensibilitatii dentare

Desi sensibilitatea dintilor poate afecta persoane de orice varsta, femeile si tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani sunt predispusi la aceasta. Pentru a putea stabili cauza sensibilitatii dintelui medicul stomatolog va efectua o verificare orala si va cere detalii despre momentul in care simtiti aceasta durere.

Principale cauze pe care trebuie sa le cunoasteti sunt:

Dieta. Consumul de alimente acide sau tari va poate afecta dintii. Sucurile, fructele citrice si bauturile cu vitamine pot contribui la sensibilitatea dentara;

Mestecatul produselor inghetate. Mestecatul produselor inghetate este un obicei la care ar trebui sa luati in considerare sa renuntati, deoarece poate sparge smaltul dintilor dumneavoastra sau il poate macina in timp.

Periaj dur. Orice tehnica de periaj abraziva poate creste sensibilitatea dintilor. Obiceiurile ca folosirea unei periute de dinti cu peri tari si periajul dintilor intr-un mod agresiv poate contribui la aceasta afectiune. Va sfatuim ca la urmatoarea vizita intr-un cabinet stomatologic sa intrebati dentistul ce periuta ar trebui sa folositi.

Albirea dintilor. Sensibilitatea poate fi un efect secundar temporar al unui tratament de albire. De asemenea poate fi rezultata si din utilizarea prea frecventa a produselor de albire. Puteti contribui la reducerea riscului sensibilitatii prin colaborarea cu dentistul dumneavoastra si respectarea instructiunilor producatorului oricarui produs de albire.

Caria dentara. Chiar si o carie mica poate manca suficient smalt dintr-un dinte pentru a expune dentina si cauza sensibilitatea dentara. In acest caz, plombarea sau chiar aplicarea unei coroane pe dintele respectiv va ajuta cu aceasta problema.

Afectiuni gingivale. Periajul abraziv, detartrajul, lucrarile de pregatire pentru aplicarea unei coroane, folosirea atei dentare intr-un mod excesiv cat si alte afectiuni gingivale pot duce la sensibilitatea dentara. De asemenea, gingia se retrage odata cu varsta fapt ce poate creste sensibilitatea.

Dinti ciobiti. Daca sesizati senzatia de sensibilitate atunci cand muscati, poate indica ciobirea unuia sau mai multor dinti. Acest lucru necesita vizita imediata intr-o clinica stomatologica.

Lucrari dentare recente. Este posibil sa experimentati disconfort temporar dupa ce vi s-a efectuat o procedura stomatologica. Aceasta situatie ar trebui sa se imbunatateasca in termen de maxim 4 saptamani. Daca aceasta persista apelati la dentistul dumneavoastra.

Tulburari alimentare sau digestive. Varsaturile frecvente asociate cu bulimia duc la aparitia acizilor din stomac pe suprafata dintilor, corodand smaltul. Refluxul gastroesofagian poate avea acelasi efect, conform specialistilor de la clinica stomatologica Qmed.

Infectie a sinusurilor. Infectia sinusala (sinuzita) va poate provoca dureri ale dintilor din cauza presiunii si inflamatiei sinusurilor. Puteti suspecta o infectie a sinusurilor daca va dor dintii si capul atunci cand va aplecati cu capul in jos.

Sarcina. Nu cauzeaza intr-un mod direct sensibilitatea dentara dar schimbarile hormonale provocate de aceasta pot afecta gingiile, fapt ce poate duce la disconfort sau durere.

Vreme rece. Aerul rece care curge peste dinti poate declansa o senzatie de sensibilitate. Medicul stomatolog poate testa sensibilitatea la rece prin suflarea aerului pe dinti.

Stres. Stresul poate cauza deteriorarea danturii daca va face sa scrasniti dintii, fapt care, la randul sau, poate determina sensibilitatea dentara. Deoarece aceasta macinare, numita bruxism, apare adesea cand dormiti, o puteti face fara sa fiti constient de asta. Macinarea dintilor poate provoca multiple probleme, de la deteriorarea dintilor la dureri de cap si tulburari de auz.

Avand in vedere numarul mare de cauze posibile ce pot provoca sensibilitatea, este esentiala vizita intr-un cabinet stomatologic. Printre solutiile posibile se numara pasta de dinti desensibilizanta sau tratamentul cu fluorura de sodiu. Stomatologii clinicilor Qmed ne sfatuiesc sa nu incercam sa ne tratam singuri si sa efectuam un control de specialitate pentru stabilirea cauzelor si a unui plan de tratament.

Oricare ar fi afectiunea dentara de care suferiti, Clinica dentara Qmed va ofera tratamente fara durere, cu echipamente de ultima generatie si medici specializati.

Data actualizare: 04-07-2018 | creare: 04-07-2018 | Vizite: 532
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: