12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş'

Data publicării: 26-08-2016

Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV.

Potrivit datelor prezentate joi de reprezentanţii institutului, peste 3.000 de persoane, aparţinând grupurilor vulnerabile, au beneficiat de servicii de reducere a riscurilor, asociate consumului de droguri injectabile şi sexului neprotejat.

Totodată, în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi Hepatitei B şi C în România" au avut loc activităţi de screening, evaluare şi diagnostic complex la populaţia generală şi s-a înfiinţat Registrul Naţional de Hepatite, bază de date electronică ce conţine informaţii legate de diagnostic, rezultatele evaluărilor medicale, stadializare, tratament şi toate datele necesare pentru monitorizarea bolnavilor cu hepatită.

Un număr de 14.467 de persoane, dintre care 8.348 de etnie romă, au participat la sesiuni de informare pentru reducerea efectelor nocive ale utilizării drogurilor.

În cadrul proiectului "Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi Hepatitei B şi C în România", Institutul "Matei Balş" a derulat, în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, şi campania naţională de informare, educare şi comunicare H-Alert, care a mobilizat şi persoane care aparţin unor grupuri sociale vulnerabile la infecţia cu HIV şi la virusurile care declanşează hepatitele B şi C.

"Unul dintre principalele obiective ale acestei campanii l-a reprezentat creşterea nivelului de conştientizare a tinerilor, dar şi a publicului larg cu privire la importanţa testării şi a informării cu privire la prevenirea infecţiilor cu virusurile hepatitice B/C şi HIV. Este esenţial ca oamenii să înţeleagă că testarea poate face, uneori, diferenţa dintre viaţă şi moarte, în contextul în care infecţiile cu aceste virusuri au o evoluţie asimptomatică", a explicat, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.
Sursa: Agerpres, 26-08-2016, Vizualizari 359
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.