20 noiembrie - Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC

Data publicării: 15-11-2017

20 noiembrie - Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC Ziua Mondială de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) este marcată în a treia miercuri din luna noiembrie a fiecărui an. Bronhopneumopatia obstructivă cronică este a patra cauză de deces la nivel mondial, iar în România aproximativ un milion de oameni suferă de această afecțiune.

BPOC este o boală a plămânilor, iar printre principalii factori de risc se numără fumatul, poluarea atmosferică și expunerea la substanțe chimice nocive. Simptomele timpurii nu sunt recunoascute, deoarece tusea, oboseala și senzația de sufocare sunt des întâlnite la fumători și la persoanele în vârstă. Afecțiunea determină progresiv incapacitatea de a respira, iar depistarea se realizează cu ajutorul spirometriei.

Tema din acest an este „Nu e prea târziu” și subliniază importanța menținerii și îmbunătățirii sănătății sistemului respirator. Conștientizarea acestei boli, crearea unui mediu înconjurător mai sănătos și scăderea factorilor de risc sunt pași esențiali pentru menținerea sănătății și prevenirea deceselor.

Conform Societății Române de Pneumologie, peste un milion de români sunt afectați de BPOC, țara noastră fiind pe locul trei în Europa la mortalitatea cauzată de  bronhopneumopatia obstructivă cronică. Dintre cei diagnosticați, 75% ignoră simptomele bolii și nu urmează tratamentul, iar prevalența bolii tinde să scadă sub pragul vârstei de 35-40 de ani.

Vă invităm să citiți mai multe informații despre bronhopneumopatia obstructivă cronică în următorul articol din Biblioteca medicală.
15-11-2017, Vizualizari 1831
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.