2017 este anul provocărilor pentru cei ce lucrează în farmacii. Farma Practic, ediția 54 – Poiana Brașov

Data publicării: 23-03-2017

2017 este anul provocărilor pentru cei ce lucrează în farmacii. Farma Practic, ediția 54 – Poiana Brașov Provocările cu care se confruntă farmaciștii sunt din ce în ce mai multe, susțin la unison specialiștii. Mai mult, potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, profesia de farmacist a avut mult de pierdut în ultimii ani.

Nu ne vine să credem că în 2017 problema aprovizionării este deosebit de complicată și știm cu toții că lipsesc enorm de multe medicamente care sunt căutate și prescrise frecvent, iar acum nu avem soluții, decât să le spunem pacienților să meargă în altă farmacie. În anii 90 nu se întampla acest lucru pentru că ne straduiam să adunăm medicamentele în farmacie și reuseam, dar acum nu. Sigur, sunt și lucruri bune care s-au întâmplat în această perioadă. Evoluția e pozitivă, dar am fi vrut ca pașii să fie mai mari, mai evidenți”, a declarat în exclusivitate pentru Houston, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Mihaela Bâte, prezentă la simpozionul Farma Practic, ediția 54.

Ne confruntăm cu situații foarte grele. Uneori este o aventură să lucrezi o rețetă cap-coadă, pentru că trebuie să dai zeci de telefoane și emailuri pentru a găsi medicamente. Iar practica depozitelor de a-ți da medicamentul deficitar dacă îi mai iei alte medicamente pe care ți le impun ei, este  reală. Iată unde s-a ajuns și este foarte neprofesional și frustrant pentru farmacist. Ne dorim să fim consultați mai des în legătură cu problemele medicamentului pe piața din România, farmaciștii fiind specialiștii, conform formației profesionale. Si, nu în ultimul rând, farmacistul este cel care este în contact cu pacientul, cunoscând în mod nemijlocit tot ce se întâmplă în legatură cu medicamentul”, a declarat farmacist Mariana Spiridon, prezentă la eveniment.

Organizată de compania Houston NPA, ediția 54 a simpozionului Farma Practic a reunit în perioada 17-18 martie 2017 la Ana Hotels din Poiana Brașov  peste 160 de farmaciști și asistenți de farmacie din București și județele Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița și Brașov.

Sunt minunate aceste evenimente și întotdeauna le așteptăm cu nerabdare. Colegilor le spun să participăm în număr cât mai mare pentru că nu ne dăm seama de ceea ce pierdem decât dacă suntem acolo. Plecăm cu un bagaj de cunoștințe impresionant, iar faptul că socializăm este un lucru minunat”, a completat președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița.

Manifestarea a fost coordonată ştiinţific de Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, iar subiectele abordate pe parcursul celor două zile de eveniment au pus accent pe varietate și practica farmaceutică.

Dacă este consumată în exces, sunătoarea poate interacționa destul de mult cu medicamentele. Este un înductor enzimatic, astfel încât medicamentele pot să nu își mai facă efectul. Alte plante care ar putea să interacționeze cu medicamentele sunt cele cu efect sedativ, dar si usturoiul. Consumat în exces, usturoiul crește riscul de hemoragii, mai ales la pacienții care fac tratament cu anticoagulante”, a dezvăluit Prof. Univ. Dr. Farm. Cornel Chiriţă, lector în cadrul simpozionului Farma Practic.

Despre nevoia de calciu suplimentar a discutat Prof. Univ. Dr. Farm. Robert Ancuceanu, care a punctat că în cazul în care pe cutii dozajul este greu de citit și înțeles, trebuie: „uneori educat și producătorul să scrie mai mare, pacientul să fie încurajat să se adreseze farmacistului  care poate  să îl lămurească, iar important este ca oamenii să facă distincția între conținutul în sarea de calciu și conținutul în cadionul de calciu ca atare. Ceea ce contează este aportul de calciu și sunt săruri de calciu în care aportul e de 1 g dar de fapt aportul de Calciu e de 100 mg, deoarece 90% reprezintă anionul care e inert”.

Datorită lucrărilor științifice abordate de lectorii invitați, simpozionul a fost creditat cu 16 puncte EFC pentru farmacişti şi 10 credite EMC pentru asistenţii de farmacie.

Următoarele Ediții Farma Practic:
  • 21-22 aprilie 2017, Farma Practic Ed. 55 – Poiana Brașov, județe în focus - PH, BZ, GL, VN, BV;
  • 19-20 mai 2017, Farma Practic Ed. 56 – Poiana Brașov, județe în focus - AB, CV, BV, SB;
  • 16-17 iunie 2017, Farma Practic Ed. 57 –Gura Humorului, județe în focus - SV, IS, VS, BC, VN, BT;
  • 15-16 septembrie 2017, Farma Practic Ed. 58 – Gura Humorului, județe în focus - MM, BN, NT, SV, HR;
  • 06-07 octombrie 2017, Farma Practic Ed. 59 – Eforie Nord, județe în focus - CL, CT, IL, TL, B, BR;
  • 10-11 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 60 – Băile Herculane, județe în focus - AR, TM, CS, HD, MH;
  • 24-25 noiembrie 2017, Farma Practic Ed. 61 – Băile Herculane, județe în focus - OT, DJ, VL, GJ, AG, TR, CS.  

Pentru detalii și înscrieri:

Daniela Popescu: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316, www.farmapractic.ro , www.houston.ro

Alte evenimente de interes pentru farmaciști și asistenți de farmacie:
  • Conferința națională interdisciplinară „Stresul, Anxietatea, Depresia (S.A.D)  și complicațiile lor - Simptome psihice întâlnite în cazuistica medicilor de alte specialități”, ediția a IV-a, 12-13 mai 2017, Ramada Parc, București;
  • Conferința Națională „Fragilitatea și sarcopenia vârstnicilor - Declinul funcțional musculo-scheletic” , 9-10 iunie 2017, Hotel Ramada Parc, București;
  • Conferința Națională de Medicina Sexualității, ediția a XVII-a, cu participare internațională, 27- 29 octombrie 2017, Ana Hotels, Poiana Brașov.

Relația cu presa: Rodica Buliga: rodica.buliga@houston.ro, 0733.076.382.
Sursa: Houston NPA, 23-03-2017, Vizualizari 462
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.