29 Octombrie – Ziua Mondială a Psoriazisului

Data publicării: 13-05-2014

29 Octombrie – Ziua Mondială a Psoriazisului

Data de 29 octombrie marchează, începând din 2004, Ziua Mondială a Psoriazisului, eveniment ce dorește să se constituie ca o voce comună a bolnavilor de psoriazis și artrită psoriazică de pe toată planeta.

Inițiativa aparține Federației Internaționale a Asociațiilor Psoriazis (IFPA) și a fost instituită din dorința de a informa publicul larg privind manifestările și complicațiile presupuse de psoriazis și de a încuraja autoritățile și organizațiile abilitate să ia în serios afecțiunea și să sprijine corespunzător bolnavii.

Ziua Mondială a Psoriazisului militează pentru conștientizare, acces necondiționat la tratament, înțelegere din partea societății și unitate din partea celor care suferă de această boală.

Scopul este creșterea gradului de conștientizare a acestei boli, dar și informarea populației prin demontarea mitului conform căruia această boală ar fi contagioasă. De asemenea, se dorește facilitarea accesului la tratament pentru toți pacienții, dar și crearea unei comunitățiunite a psoriazisului.

IFPA informează faptul că peste 125 de milioane de persoane din toată lumea suferă de psoriazis. Societatea Română de Dermatologie, citată de Agerpress, declară faptul că în țara noastră numărul bolnavilor este de aproximativ 400.000 , cel puțin în mod oficial, deși numărul real ar putea fi mult mai mare.

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică, cu o acțiune sistemică, ce nu se oprește asupra nivelului pielii, putând afecta diverse organe din corp.
Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute (deși se știe că are o componentă genetică), însă anumiți factori de risc pot contribui la declanșarea acesteia: stresul, traumele, infecțiile, diverși factori de mediu.

Modalitatea comună de manifestare este apariția la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor și spatelui, a unor porțiuni solzoase, care se descuamează și pot duce la fisuriale epidermei și sângerări.

Dintre toate cazurile de psoriazis, aproximativ 15-25% sunt moderate sau severe, marcând în mod negativ viața persoanei, prin tendința de izolare socială și de marginalizare din partea celorlalte persoane.

Vă invităm să citiți mai multe despre psoriazis, în articolul ROmedic din Biblioteca Medicală.

Sursa: ROmedic, 13-05-2014, Vizualizari 2721
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.