31 mai - Ziua Mondială a Luptei Împotriva Fumatului

Data publicării: 12-05-2014

31 mai - Ziua Mondială a Luptei Împotriva Fumatului

31 mai este, începând din 1987, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, Ziua Mondială a Luptei Împotriva Fumatului.

Evenimentul, cunoscut și ca Ziua Mondială fără Tutun sau Ziua Mondială Antifumat, are rolul de a invita populația să reflecteze la riscurile fumatului asupra sănătății individuale și colective și totodată de a promova politici publice de reducere a numărului fumătorilor.


Ediția de anul acesta se derulează în jurul unui mesaj global prin care Organizația Mondială a Sănătății reunește toate țările într-un efort comun de reducere a fumatului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

„Alege sănătatea, nu tutunul!” este sloganul aniversării acestui an. Bolile cardiovasculare, inclusiv atacul cerebrovascular și infarctul miocardic, sunt principalul „ucigaș” la nivel mondial, iar consumul de tutun este al doilea factor cauzal al acestor afecțiuni, după hipertensiunea arterială. Fumatul, dar și expunerea pasivă la fumul de țigară contribuie la aproximativ 12% dintre decesele din cauze cardiovasculare.

Campania din anul precedent a vizat implementarea de noi măsuri de control în acest sens, inclusiv campanii de marketing, mai ales pe pachetele de țigări, creșterea taxelor și implementarea de legi anti-fumat în spațiile publice și spațiile închise. În 2018 își propune să crească investițiile și gradul de conștientizare asupra măsurilor fezabile pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare renunțând la fumat, implementate la nivel guvernamental și al sistemului de sănătate publică deopotrivă.

 

Începând din anul 2016, evenimentul a început să susțină adoptarea ambalării neutre sau standardizate a pachetelor de țigări, restricționând astfel utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului.


Organizația Mondială a Sănătății consideră acest lucru o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului prin limitarea utilizării publicităţii pro-tutun pe ambalaje și sporirea avertismentelor asupra sănătății. Tutunul ambalat neutru se va comercializa în pachete de dimensiuni standard şi într-o gamă limitată de culori, iar singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate și vor fi subliniate riscurile consumului de tutun și substanțele toxice din compoziție.


Consumul de tutun este considerat o problemă de sănătate publică și este cea mai importantă cauză de mortalitate a momentului.

 

Numărul victimelor pe care fumatul le face anual în toată lumea - 5 milioane - este mai mare decât cel al persoanelor care mor din cauza drogurilor, accidentelor rutiere, crimelor și HIV/SIDA la un loc!

13 milioane de oameni din toată Uniunea Europeană suferă de una sau mai multe boli asociate fumatului: bronșită, bronhopneumopatie cronică obstructivă, congestie cerebrală, boli cardiovasculare, astm, cancer (pulmonar, pancreatic, esofagian, stomacal).

În România, o persoană moare la fiecare 16 minute din cauza fumatului!

Informați-vă despre fumat, consultând articolele din următoarea secțiune a site-ului nostru: http://www.romedic.ro/fumatul-si-renuntarea-la-fumat-0C774

 

Sursa: ROmedic, 12-05-2014, Vizualizari 3599
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.