4 februarie - Ziua Mondială a Cancerului

Data publicării: 16-05-2015

4 februarie  - Ziua Mondială a Cancerului Data de 4 februarie este dedicată, începând din 2006, Zilei Mondiale a Cancerului, prilej de a încuraja prevenirea, diagnosticarea la timp și tratamentul diverselor tipuri de cancer, cât și de a crește gradul de conștientizare în priviința implicațiilor acestei maladii.

Evenimentul a fost fondat de către Uniunea Internaționlă de Control a Cancerului (UICC), cu scopul de a reduce semnificativ numărul de noi cazuri de îmbolnăvire și deces din cauza acestei boli, prin accesul la informare și tratament.

Ziua Mondială a Cancerului este un eveniment de talie globală, și este privit ca o șansă de a informa corect publicul larg cu privire la factorii de risc, manifestările, diagnosticul și tratamentul cancerului și de a oferi bolnavilor suportul moral pe care îl merită.

UICC sprijină organismele naționale din fiecare țară în implicarea în campania mondială – 800 de organizații din 155 de țări fac parte din această organizație formată încă din 1933, la Geneva.
 
În anul 2017, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se centrează pe sloganul „Noi putem. Eu pot.”, prin care se propune analiza modurilor în care fiecare poate contribui la reducerea poverii acestei patologii. Fiecare poate reflecta asupra măsurilor posibile şi le poate pune în practică, în propriul beneficiu, al familiei şi al comunităţii.

Cancerul este o afecțiune ce apare când un grup de celule din corp se dezvoltă necontrolat și formează o tumoare, care netratată se va răspândi la nivelul țesutului sănătos, putând afecta zone variate ale organismului.
Sunt cunoscute până în prezent aproximativ 200 de tipuri de cancer.

Nu se poate vorbi despre o cauză specifică a maladiei, ci despre un cumul de factori care pot să declanșeze boala.
Printre factorii implicați în dezvoltarea tumorilor canceroase se numără: substanțele carcinogene, vârsta, genele, slăbirea sistemului imunitar, dieta nesănătoasă și lipsa activității fizice, greutatea excedentară, consumul de tutun și alcool, infecțiile, expunerea la substanțe periculoase ș.a.

Cancerul este una din pricipalele cauze de deces, la nivel mondial:, aproximativ 7,6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului și se estimează că 1,5 dintre cazuri ar putea fi prevenite.

În România, în 2013, conform Centrului Național de Statistică și Informtică în Sănătatea Publică, s-au înregistrat peste 31.000 de cazuri noi de cancer.

Cu toate că o statistică OMS ne situaează pe locul 47 din 50 de țări, când vine vorba de numărul total de cazuri de cancer, România este pe primul loc în Europa la numărul de decese în urma cancerului de col uterin.

Vă puteți informa pe larg despre cancer, accesând secțiunea dedicată din cadrul Bibliotecii Medicale.
Sursa: ROmedic, 16-05-2015, Vizualizari 3051
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.