45 de minute de exerciţii fizice aerobice şi de rezistenţă pe săptămână îmbunătăţesc funcţiile creierului (studiu)

Data publicarii: 26-04-2017

Doar 45 de minute de exerciţii fizice efectuate pe săptămână îmbunătăţesc funcţiile creierului persoanelor trecute de 50 de ani, arată un nou studiu citat de BBC şi The Telegraph.

O analiză a zeci de cercetări efectuate anterior a condus la concluzia că până şi o singură sesiune de activitate aerobică şi de rezistenţă este de ajuns pentru a spori vigilenţa, viteza de luare a deciziilor şi capacitate de memorare.

Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că exerciţiile fizice încetinesc declinul cognitiv care se petrece în mod natural pe măsură ce oamenii trec de vârsta mijlocie, însă noua analiză este prima de acest gen care demonstrează că activitatea sportivă îmbunătăţeşte puterea creierului.

Publicată în ''British Journal of Sports Medicine'', analiza este totodată prima care identifică rolul-cheie pe care îl joacă exerciţiile de rezistenţă, precum ridicarea greutăţilor sau cele de întărire a trunchiului, pentru îmbunătăţirea funcţiilor creierului.

Până în prezent medicii şi-au concentrat studiile asupra efectului pe care îl are practicarea sportului asupra minţii, luând în calcul cu preponderenţă exerciţiile aerobice precum înotul, mersul cu bicicleta, alergarea sau mersul rapid. Odată cu acest studiu, ei au aflat că exerciţiile de rezistenţă oferă creierului mai multe tipuri de beneficii.

Joseph Northey, de la Universitatea din Canberra, cel care a condus cercetarea, a declarat că medicii ar trebui să prescrie exerciţiile fizice ca formă de medicină preventivă. ''Chiar şi exerciţiile (efectuate - n.r.) o dată sau de două ori pe săptămână par a fi eficiente, dar cel mai important lucru pe care l-am descoperit are legătură cu intensitatea'', a spus el. ''Ar trebui să fie moderate, dar şi de o intensitate viguroasă'', a explicat cercetătorul.

În Marea Britanie orientările stabilite la nivel guvernamental recomandă adulţilor cu vârste între 19 şi 64 de ani să efectueze cel puţin 150 de minute de activitate aerobică moderată în fiecare săptămână, dar şi exerciţii de rezistenţă care lucrează toate grupele importante de muşchi, de două sau mai multe ori pe săptămână, precizează sursa citată.

Noua analiză evaluează de asemenea beneficiile exerciţiilor fizice care combină elementele aerobice cu cele de rezistenţă, precum antrenamentele în circuit, tai chi şi yoga. Toate acestea s-au dovedit benefice pentru funcţiile cognitive, în special în ceea ce priveşte creşterea capacităţii de a procesa rapid informaţiile şi de a lua decizii orientate către realizarea scopurilor, sporirea vigilenţei şi obţinerea celor mai bune rezultate de pe urma memoriei de lungă şi scurtă durată.
Sursa: Agerpres, 26-04-2017, Vizualizari 82
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK