5.200 de operatii laparoscopice, efectuate la Spitalul Municipal Arad

Data publicării: 11-03-2009

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal (SCM) Arad au ajuns in aceasta saptamana la 5.200 in ceea ce priveste numarul operatiilor laparoscopice efectuate in ultimii 14 ani, Aradul fiind unul dintre primele orase din Romania unde s-au realizat aceste interventii chirurgicale neinvazive.
”Laparoscopul a fost primit in anul 1995 de la o clinica din Germania, cu ajutorul actualului senator Avram Craciun si al presedintelui Comunitatii Evreilor din Arad, ing. Ionel Schlessinger, cea dintai operatie laparoscopica, o operatie de colecistectomie, fiind efectuata in acelasi an, la data de 5 mai”, a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Teodora Olariu, director medical al SCM si sef al Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva.
Potrivit Teodorei Olariu, cea dintai operatie laparoscopica a fost efectuata sub indrumarea unei echipe de specialisti de la clinicile universitare din Cluj-Napoca, echipa condusa de regretatul profesor universitar Sergiu Duca, la vremea respectiva "numarul unu" la nivel national in acest gen de operatii.
”Au venit pentru o saptamana, ca sa ne invete si sa supravegheze primele interventii pe care urma sa le facem, dar au plecat dupa numai doua zile”, a mentionat Teodora Olariu.
In momentul de fata, toti medicii chirurgi din spital, sase titulari si cinci rezidenti, efectueaza astfel de operatii, intre acestia aflandu-se dr. Edith Hornung, seful Clinicii de chirurgie din cadrul SCM, si conf. univ. dr. Alexandru Dumnici. Adresabilitatea pacientilor a crescut considerabil in ultimii ani, ajungandu-se la efectuarea a circa 550-600 de operatii pe an.
”Inceputul a fost destul de greu, existand si unele insuccese care au constat in complicatii aparute in timpul operatiei sau dupa aceasta. Dar, odata cu castigarea experientei, acestea au devenit tot mai putine. In prezent, pe langa operatiile de colecistectomie, se realizeaza laparoscopic si interventii pentru hernii, afectiuni hepatice, ginecologice, urmand ca in viitor sa se extinda la esofag, la patologiile canceroase ale tubului digestiv, la interventii combinate s.a.” - a precizat Teodora Olariu.
Varsta pacientilor care sunt operati laparoscopic variaza intre 10 ani si 90 de ani, printre acestia fiind si cetateni straini, veniti din SUA, Ungaria, Italia, Norvegia sau Brazilia, care au opteaza pentru Romania datorita costului mult mai mic al interventiei fata de cel din tarile lor.
”In prezent, doar aproximativ 15% mai doresc sa fie supusi unor interventii chirurgicale traditionale, preferand metoda laparoscopica, atat datorita perioadei de recuperare mult mai scurte, cat si datorita faptului ca, in lipsa unei taieturi, nu exista nici cicatrice”, a aratat directorul medical al Spitalului Municipal Arad.
Sursa: Agerpres, 11-03-2009, Vizualizari 1014
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.