80-90 procente dintre tumorile diagnosticate timpuriu la copii pot fi vindecate

Data publicării: 05-06-2007

Tipurile de cancer ce se dezvolta la copii sunt diferite de cele intalnite la adulti din punctul de vedere al locatiei, frecventei, tipologiei histologice si tratamentului, necesitand, deci, o abordare diferita.
    Ca si in cazul adultilor, diagnosticarea timpurie reprezinta premisa esentiala a vindecarii, fiind dovedit clinic faptul ca 80-90 % dintre tumorile diagnosticate timpuriu la copii pot fi vindecate. Cu toate acestea, tratamentul este unul de durata, in multe cazuri pacientul trebuind internat in spital impreuna cu unul din membrii familiei.
    Pornind de la aceste realitati, "Asociatia PAVEL" ("Primind ajutorul, viata este luminoasa"), este prima organizatie a parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave, infiintata in 1996, care s-a implicat in sprijinirea familiilor copiilor cu cancer ce primesc tratament medical din Bucuresti.
     Asociatia este preocupata de multa vreme de aceste probleme si aspecte, in cazul ei fiind bine cunoscut ca numai o informare adecvata poate face diferenta intre un tratament de vindecare si unul care nu face altceva decat sa amane inevitabilul.
    "PAVEL" cunoaste nevoia de suport a copiilor cu cancer si a familiilor lor, stie, de asemenea, ca pentru a face o adevarata schimbare, aceasta activitate trebuie sa fie facuta in politicile medicale nationale.
    "Asociatia PAVEL" vrea sa ofere informatii tuturor celor interesati despre posibilele tipuri de tratament, serviciile oferite in Romania si drepturile copiilor cu cancer.
    Toate aceste lucruri pot fi coordonate prin intermediul unui centru de resurse si servicii deschis in Institutul Oncologic, aflat in aceeasi curte cu Spitalul Clinic Fundeni. Locatia a fost aleasa tinand seama ca printre spitalele cu sectii oncologice pediatrica, Spitalul Clinic Fundeni asigura ingrijiri unui numar important de copii si adolescenti din toata tara.
     Saptamanal, in jur de 120 de copii si adolescenti cu varste intre 1 an si 19 ani sunt tratati in sectiile de hematologie pediatrica ale spitalului, iar la Institutul Oncologic pe sectia onco-pediatrie sunt tratati in jur de 60 de copii saptamanal.
    A treia locatie unde exista sectii de oncologie-pediatrie din Bucuresti este Spitalul Clinic de Urgenta "Marie Curie", care asigura tratamentul saptamanal pentru 50 de copii.
    Potrivit coordonatorului asociatiei, Rodica Cristland, se apreciaza ca abordarea intr-un domeniu atat de complex si sensibil, precum problematica copiilor cu cancer, are nevoie de cooperarea si implicarea cat mai multor factori.
    In acest sens, centrul inaugurat marti la Fundeni isi doreste sa vina in sprijinul celor afectati. Cancerul este in prezent a doua cauza a mortalitatii in Romania, mai mult de 40.000 de oameni mor anual de cancer, iar alte 45.000 de cazuri sunt diagnosticate.
    Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii sunt leucemiile si limfoamele, care prezinta 45%, apoi tumorile solide, in mod deosebit cele cerebrale, care reprezinta 25%. Conf.dr. Monica Dragomir a subliniat ca rata de vindecare cea mai mare se inregistreaza la leucemiile cu terapie standard - 85%, limfomul Hodkin - 90%, non-Hodkin - stadiul I si II peste 90%.
Sursa: Rompres, 05-06-2007, Vizualizari 1656
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.