A fost confirmată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență

©

Autor:

A fost confirmată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență

Un studiu publicat în luna august 2014 în ediția online a jurnalului științific Neurology, editat de la Academia Americană de Neurologie confirmă o ipoteză mai veche: un nivel scăzut al vitaminei D în organism este asociat cu riscul de a suferi de demență și Alzheimer.

Cercetarea a cuprins înregistrarea nivelului de vitamina D în sânge (din diferite surse: alimentație, suplimente alimentare, expunere la soare) în cazul a 1685 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Niciunul dintre participanți nu suferea de demență și
Alzheimer, la începutul studiului.

După aproximativ 6 ani, 171 de persoane, respectiv 102 manifestau aceste afecțiuni neurologice severe.

Rezultatele i-au surprins și pe cercetători, care deși se așteptau să existe o legătură între carența vitaminei D și riscul acestor afecțiuni, nu anticipau că impactul este atât de mare.

Concret:

  • persoanele cu deficiență moderată de vitamina D aveau un risc cu 53% mai mare pentru demență și cu 70% mai mare, pentru Alzheimer.
  • cele cu deficiență severă, un risc cu 125% mai mare pentru demență și cu 120%, pentru Alzheimer.


Mai mult, se pare că procentele au rămas neschimbate și după ce cercetătorii americani au luat în calcul și alți factori de risc pentru demență, precum mediul de viață, fumatul, consumul de alcool.

În continuare, interesul oamenilor de știință care au găsit această corelație îngrijorătoare este de a determina, prin trialuri clinice, dacă o alimentație bogată în vitamina D sau un consum de suplimente alimentare poate preveni sau amâna instalarea simptomelor celor două afecțiuni.

Alimentele bogate în această vitamină-cheie pentru organism sunt: peștele gras (somon, ton, macrou), lactatele (lapte, brânză, iaurt) și ouă.

Info:
Demența este o regresie neurologică, o deteriorare a capacității intelectuale, asociată în general cu înaintrarea în vârstă, dar și cu alți factori (metabolici, stil de viață, traume, diverse afecțiuni).

Boala
Alzheimer este poate cea mai cunoscută afecțiune neurodegenerativă. Se consideră ca aproximativ 1 din 4 persoane peste 85 de ani suferă de Alzheimer.

Puteți citi mai multe despre demență și
Alzheimer aici și aici.


Sursa: Neurology, citat de NewsWise.

 


Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 5880
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum