Abordarea părinților influențează în mod semnificativ dezvoltarea copiilor cu sindrom X fragil

©

Autor:

Abordarea părinților influențează în mod semnificativ dezvoltarea copiilor cu sindrom X fragil
Cercetătorii de la Universitatea din Kansas au găsit o asociere între anumite comportamente specifice ale părinților și dezvoltarea aptitudinilor lingvistice și de comunicare a copiilor cu Sindrom X fragil. Același tip de comportament a fost asociat cu îmbogățirea aptitudinilor de viață și a socializării acestor copii.

Sindromul X fragil este principala cauză genetică de autism și alte deficiențe mentale. Puteți afla mai multe despre această afecțiune din acest articol: Sindromul X fragil.

„Descoperirea privind impactul reacțiilor prompte ale mamei de răspuns la comportamentul copilului subliniază faptul că manifestările Sindromului X fragil nu sunt exclusiv rezultatul biologiei, ci pot fi atribuite și interacțiunilor dinamice între biologie, comportament și mediu, pe parcursul unor perioade indelungate de timp”, a afirmat Steven Warren, profesor în știința și tulburările logopedice.

Comportamentele parentale grupate sub denumirea responsivitate maternă (reacțiile mamei la copilul ei) au fost observate în cadrul unui studiu continuu care a inclus 55 de copii și mamele lor, observați în propriile case. Copiii au fost urmăriți de la vârsta de 2-10 ani până la adolescență. Efectele pozitive ale responsivității materne susținute au fost observate chiar și la copiii cu mai multe simptome de autism și nivel scăzut de dezvoltare cognitivă nonverbală.

Studiul s-a axat pe comportamente specifice ale mamei: comentarea comportamentului copilului și/sau focalizare atenției, solicitarea unui răspuns verbal și reformularea verbală și/sau explicarea celor spuse de către copil. Înregistrând fiecare comportament al mamei direcționat către copil, cercetătorii au descoperit implicațiile importante pe care le are comportamentul matern de răspuns prompt la fiecare act de comunicare al copilului, verbal sau nonverbal.

Concluziile studiului susțin importanța efortului susținut de amplificare și sprijinire a comportamentului responsiv la părinții cu copii afectați de sindromul X fragil, atât pe parcursul copilăriei mici, cât și în copilăria mijlocie.

Într-un studiu anterior, autorii au descoperit că dezvoltarea vocabularului la copiii cu Sindrom X fragil a fost legată de comportamentul responsiv amplificat și susținut al mamelor, până la vârsta de 9 ani a copilului. Din nou, acest fapt nu a depins de IQ-ul nonverbal al copilului, simptomele de autism sau de niveul de educație al mamei, ci a dovedit contribuția unică a responsivității materne.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 23-02-2017 | creare: 23-02-2017 | Vizite: 1434
Bibliografie
Parenting significantly affects development of children with Fragile X syndrome, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-parenting-significantly-affects-children-fragile.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt semnele dificultăților de învățare la copil?
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluși?
  • Limbajul mamei influențează dezvoltarea abilităților sociale ale copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum