Absența plăcerii în timpul actului sexual

©

Autor:

Absența plăcerii în timpul actului sexual

Absența plăcerii în timpul actului sexual, numită științific anhedonie sexuală sau disfuncție orgasmică se referă la lipsa plăcerii din timpul orgasmului. Unii doctori cred că absența plăcerii este o particularitate a tulburării hipoactive a dorinței sexuale.

În cazul persoanelor sănătoase, în momentul orgasmului creierul eliberează printre altele dopamină și oxitocină, creierul trimite semnale motorii iar mușchii pelvieni se contractă, iar persoanele implicate simt un val de plăcere. (1, 9)

Persoanele care suferă de anhedonie sexuală, pe de altă parte, trec prin aceleași procedee fiziologice, însă nu simt plăcerea fizică. (2)

Trebuie menționat că anhedonia nu afectează dorința sexuală. Bărbații ejaculează, femeile realizează (fizic) când au orgasm, însă plăcerea lipsește din ecuație. (3)

Cauze

Potrivit specialiștilor, absența plăcerii în timpul sexului apare din cauzaă unui blocaj dintre eliberarea neurotransmițătorilor din creier (mai ales dopamină) și zona din creier care percepe senzația de eliberare chimică drept plăcere. (3)

Lipsa plăcerii sexuale apărute fără un motiv aparent poate fi un simptom al neuropatiei senzoriale care apare, în cele mai multe cazuri, ca urmare a consumului excesiv de suplimente pe bază de vitamina B6 (piritoxină). Problema dispare de la sine odată ce acest supliment este eliminat din dieta zilnică. (5)

Mai jos sunt principalele cauze ale absenței plăcerii în timpul actului sexual: (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10)

  • hiperprolatinemie (creșterea secreției de prolactină)
  • tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale
  • un nivel redus al testosteronului
  • leziuni ale coloanei vertebrale
  • scleroză multiplă
  • hipertensiune arterială
  • consumul de medicație antidepresivă
  • consumul de medicație pentru tratare unor boli cardiovasculare
  • unele contraceptive (în special tamoxifen)
  • folosirea anterioară de antipsihotice care dezechilibrează producția normală de dopamină
  • oboseala și stresul prelungit
  • boli precum Parkinson, demență sau schizofrenie
  • afecțiuni ale tiroidei
  • existența unei boli care obosește organismul (diabet, incontinență urinară, artrită)
  • folosirea terapiei prin radiații în zona genitală sau pelvică
  • existența unor infecții vaginale.


De asemenea, cauzele psihologice pot fi la baza absenței plăcerii. De exemplu, anxietate, depresia, o stimă de sine scăzută, o traumă psihologică sau o experiență de abuz sexual pot determina anhedonia sexuală. (2, 11)

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului este necesar ca absența plăcerii să persiste, de sine stătătoare (fără ca anhedonia sexuală să apară ca un simptom al unei alte boli), cel puțin șase luni. Doctorul va stabili mai întâi dacă nu există un istoric al lipsei de plăcere sexuală sau dacă asexualitate a fost exclusă. (12)

Pentru început, doctorul va pune întrebări despre stilul de viață, medicația regulată, și posibilele probleme psihologice. În multe cazuri, doctorul va examina organele genitale atât în cazul bărbaților cât și al femeilor.

Uneori, diagnosticul poate implica un test de urină sau sânge pentru a putea exclude o posibilă infecție. În cazul pacientelor, medicul va preleva câteva celule din exteriorul și interiorul vaginului pentru a analiza eventualele dezechilibre bacteriene. În cazuri rare, sunt analizate și nivelurile hormonilor din organism. (11)

Mai jos este o listă a posibilelor elemente care au un impact asupra plăcerii sexuale: (2)

  • nivelul testosteronului
  • nivelul hormonului de sex legat de globulină (SHBG)
  • nivelul dihidrotestosteronului
  • estradiolul
  • progesteronul
  • nivelul LH (hormon luteinizat) și FSH (hormon de stimulare foliculară)
  • nivelul prolactinei
  • nivelul TSH (hormon de stimulare tiroidiană)


Tratament

Una dintre principalele modalități de tratare a anhedoniei sexuale este rezolvarea problemelor psihologice care s-au răsfrânt asupra vieții sexuale. Traume și abuzurile trecute, vina pe care o simt multe persoane religioase, toate trebuie rezolvate pentru ca persoana afectată să se bucure de o viață sexuală sănătoasă. În aceste cazuri poate interveni un psiholog sau un terapeut pe probleme sexuale. (13, 19)

În cazul în care cauza nu este dată de conflictele psihologice nerezolvate (deși rareori este cazul) doctorul va recomanda o serie de medicamente precum agonist de dopamină (medicație care stimulează producția de dopamină), oxitocină, inhibitori de fosfodiesterază tip 5 (de exemplu, sildenafil, vardenafil sau tadalafil), blokeri ale receptorului alfa-2 (de exemplu, yohimbină). (13, 14)

De asemenea, este important de știut că lipsa plăcerii poate apărea din cauza așteptărilor nerealiste ale unuia dintre parteneri sau a amândurora, dar și a lipsei de comunicare dintre persoane. Stabilirea unei punți de comunicare deschisă între parteneri poate duce la îmbunătățirea plăcerii resimțite. (15, 16, 17, 18)

Absența plăcerii în timpul actului sexual poate fi un simptom al unor alte boli ale aparatului reproducător, o consecință a unor traume din trecut, sau doar o consecință a stresului prelungit din ultimele luni. Soluționarea acestor probleme are drept consecință o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare.


Data actualizare: 15-05-2019 | creare: 28-08-2018 | Vizite: 52496
Bibliografie
1. Love, Actually: The science behind lust, attraction, and companionship. http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/
2. Orgasmic Anhedonia (PDOD). http://www.sandiegosexualmedicine.com/female-issues/orgasmic-anhedonia-pdod
3. What is orgasmic anhedonia/pleasure dissociative orgasmic dysfunction? http://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-orgasmic-anhedonia-pleasure-dissociative-orgasmic-dysfunction/
4. Kar, Nilamadhab - Comprehensive Textbook of Sexual Medicine, 2005.
5. Sensory Neuropathy from Pyridoxine Abuse - A New Megavitamin Syndrome. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM198308253090801
6. Persistent Sexual Dysfunction after Discontinuation of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)31789-6/fulltext
7. Effects of Repeated Low Dose Administration and Withdrawal of Haloperidol on Sexual Behaviour of Male Rats. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0773.1999.tb01497.x
8. Neuroleptics and sexual dysfunction in man. Neuroendocrine aspects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29337
9. The Neuroscience of Happiness and pleasure. http://www.kringelbach.org/papers/SR_Kringelbach2010.pdf
10. Kringelbach, Morten - Pleasures of the Brain, 2009.
11. Lack of sexual desire and/or arousal. https://sexualadviceassociation.co.uk/lack-sexual-desire-andor-arousal/
12. American Psychiatric Association - "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, 2013." p 440-443
13. Anhedonia/PDOD: Treatment. https://web.archive.org/web/20100723235620/http://sexualmed.org/index.cfm/sexual-health-issues/for-men/anhedoniapdod/treatment/
14. Ishak, Waguih - "The Textbook of Clinical Sexual Medicine, 2017." p 235-236
15. Leiblum, Sandra - Principles and practice of sex therapy (4th edition), 2007.
16. Psychological factors involved in women’s sexual dysfunctions. http://med-fom-brotto.sites.olt.ubc.ca/files/2014/12/Brotto-Klein-2010-psych-factors-women-sex-dysfnx-2373.pdf
17. Sexual Desire Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750/
18. Hypoactive Sexual Desire Disorder: International Society for the Study of Women's Sexual Health (ISSWSH) Expert Consensus Panel Review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619616305961
19. A self-treated case of female Pleasure Dissociative Orgasmic Disorder (PDOD). https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14681994.2012.762087
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum