Acatisia

Acatisia

Acatisia este un sindrom caracterizat de senzatia neplacuta de neliniste interioara care se manifesta prin imposibilitatea de a sta linistit sau de a nu se misca.

Acatisia poate fi un efect secundar al medicatiei, multe neuroleptice antipsihotice mai ales fenotiazinele (cum este perfenazina si clorpromazina), tioxantenele (cum este flupentixol si zuclopentixol), butirofenonele (haloperidol), piperazinele, antiemeticele (metoclopramidul si prometazina) si stimulantele (antidepresivele si amfetaminele).

Acatisia poate fi cauzata si de boala Parkinson si sindroamele asociate. Totusi se datoreaza probabil mai mult medicamentelor folosite in tratamentul bolii decit bolii insesi.
S-a descoperit ca acatisia implica nivele ridicate de neurotransmitator norepinefrina care este asociat cu mecanisme care regleaza agresiunea, starea de alerta si excitarea.

Boala poate varia ca intensitate de la senzatia de neliniste pina la anxietate, disconfort sever mai ales la genunchi. Pacientii isi apasa genunchii sau stau in genunchi ore intregi deoarece presiunea amelioreaza senzatia. Senzatia poate veni si disparea la intimplare in diferite momente ale zilei si reactiona la diferite situatii stresante. Multi pacienti descriu simptome de durere neuropatica sau fibromialgie si sindrom al picioarelor nelinistite. Acatisia tardiva poate continua mult timp dupa ce drogul initiator a fost inlaturat, uneori pentru citiva ani.

Acatisia poate fi redusa prin scaderea dozei agentului cauzativ sau prin administrarea altor medicamente. Se folosesc procicline anticolinergice. Unii doctori prescriu betablocantul propranolol mai ales pentru efectele sale calmante. Benzodiazepinele, cum este clonazepam, sunt de asemenea eficiente intr-un anumit grad. Totusi nu este indicata precrierea lor pe durate lungi de timp din cauza instalarii sevrajului la intrerupere. Benztropina si trihexifenidil pot fi folosite pentru a trata aceasta conditie. Un studiu arata ca administrarea de vitamina B6 este eficienta pentru tratamentul acatisiei induse neuroleptic.


Data actualizare: 31-01-2014 | creare: 18-11-2010 | Vizite: 19863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum