Accidentele vasculo-cerebrale in crestere in Timisoara

Data publicării: 12-11-2007

In primele noua luni ale acestui an,in cele doua sectii de Neurologie ale Spitalului Judetean de Urgente Timisoara au fost internati 1.351 de pacienti cu accident vascular cerebral (AVC) sau cu sechele ale acestei afectiuni, ceea ce reprezinta peste o treime din totalul spitalizarilor, transmite ROMPRES.
    Purtator de cuvant al Spitalului, Daniela Damian, a informat, luni, ca cifra este foarte mare si nu include complicatiile care apar la pacientii care au suferitin trecut de AVC, pacienti care revin tot la neurologie.
    "Pentru ca persoanele afectate sa fie tratate corespunzator, sunt mai mult decat necesare unitatile de urgente neuro-vasculare, pe langa sectiile de neurologie. Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara ainceput demersurile pentru a organiza o asemenea unitate, care va avea personal specializat si aparatura dedicata pacientilor cu accident vascular cerebral", a spus Damian.
    Pentru scaderea mortalitatii, pe langa interventiain fazele acute, mai sunt necesare masuri de educare a populatiei, masuri de profilaxie primara, de cunoastere a factorilor genetici, familiali, hipertensiune, diabet, precum si prevenirea unui al doilea accident vascular cerebralin cadrul profilaxiei secundare.
    Eforturile mondialein domeniu au ajuns sa rezolve din punct de vedere terapeutic o problema imposibila pana acum 15 ani, respectiv dezobstructia arterialain faza acuta a AVC.
    Respectivul tratament, care se aplicain SUA din 1996 siin UE din 2003, constain administrarea pe cale venoasa a unei substante care distruge cheagul de sange, vinovat de blocarea circulatiei, si restabileste circuitul sanguin. Dar, pentru ca pacientul sa nu ramana cu sechele, tratamentul trebuie aplicatin primele trei ore de la producerea AVC.
    Potrivit Danielei Damian, documentele internationale elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prezinta o situatie foarte ingrijoratoare pentru Romania din punct de vedere al AVC, prin aceea ca acestea constituie prima cauza de handicap fizic si mentalin Romania.
    La cinci ani dupa un AVC apare, cu mare probabilitate, o dementa, ceea ce afecteaza profund calitatea vietiiin Romania, se mai aratain rapoartele OMS. Spre deosebire de tarile occidentale, Europa de Estinregistreaza cifre de mortalitate prin AVC de cateva ori mai ridicate. Dar, chiar siin randul acestora, Romania, care era pe locul al treileain 2002, dupa Rusia, a trecutin ultimii aniin fruntea clasamentului, ocupand un nedorit loc unu cu o mortalitate prin AVC de 4-5 ori mai mare fata de Occident si de 6-7 ori mai mare fata de SUA.
    Calitatea vietii este cu atat mai afectata, cu cat o treime din pacientii vasculo-cerebrale au sub 64 de ani. Un milion de romani au trecut printr-un AVC si, anual, apar peste 400.000 de recidive, iar mortalitatea prin AVC a ajuns la 270-275 de decese la suta de mii de locuitori.
12-11-2007, Vizualizari 737
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.