Activitatea fizică intensă încetinește îmbătrânirea

Autor:

Activitatea fizică intensă încetinește îmbătrânirea
În cadrul cercetărilor legate de modalitățile de a încetini procesul îmbătrânirii (anti-aging), un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Brigham Young reprezintă un important pas înainte.

Conform rezultatelor studiului, se pare că sportul intens ar putea încetini îmbătrânirea la nivel celular. Cu cât suntem mai activi fizic, cu atât am fi mai feriți de îmbătrânire, datorită telomerilor mai lungi comparativ cu ai persoanelor ce au un stil de viață sedentar și ai celor cu o activitate fizică moderată. Telomerii sunt porțiunile de la capetele cromozomilor; cu fiecare replicare a celulelor, pierdem un mic segment din telomeri, astfel că pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceștia se scurtează. Telomerii corelează cu vârsta și pot fi considerați un fel de ceas biologic.

Cercetătorii au analizat informațiile provenind de la 5823 de adulți, participanți la un sondaj mai amplu al CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Studiul, National Health and Nutrition Examination Survey, este, conform autorilor, unul dintre puținele care au luat în considerare lungimea telomerilor. Pe lângă aceste informații, sondajul a inventariat și 62 de activități fizice în care participanții s-au implicat în ultimele 30 de zile, prin care cercetătorii au calculat nivelul de activitate fizică a participanților.

S-a observat că persoanele sedentare prezentau telomerii cei mai scurți, aceștia având cu 140 de perechi de ADN mai puțin la capătul telomerilor, comparativ cu cei cu activitatea fizică cea mai intensă. Surprinzător, nicio diferență la nivelul lungimii telomerilor nu a fost identificată între persoanele cu activitate moderată și cele sedentare.

Totodată, la persoanele cu activitate fizică intensă, telomerii prezentau un avantaj de 9 ani din punct de vedere al îmbătrânirii.

O posibilă explicație pentru modul în care exercițiul fizic intens menține lungimea telomerilor ar putea fi faptul că sportul reduce inflamația și stresul oxidativ, doi factori asociați cu scurtarea acestora.

Concluzia studiului este că pentru încetinirea îmbătrânirii celulare, este necesar un nivel ridicat și constant de activitate fizică, întrucât sportul moderat nu va face diferența din acest punct de vedere.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Preventive Medicine.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 11-05-2017 | creare: 11-05-2017 | Vizite: 241
Bibliografie
High levels of exercise linked to nine years of less aging at the cellular level, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-high-linked-years-aging-cellular.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate 6 substanțe naturale care ar putea încetini îmbătrânirea
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK