Activităţile menajere şi mersul pe jos la serviciu ar putea salva multe vieţi (studiu)

Data publicarii: 24-09-2017

Un deces din 12 survenite într-o perioadă de cinci ani ar fi putut fi evitate graţie unei activităţi fizice cotidiene - precum activităţile menajere şi mersul pe jos spre locul de muncă -, desfăşurată pe durata a 30 de minute, timp de cinci zile pe săptămână, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP.

"O activitate fizică şi mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere (a mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) şi mai mare, mai ales pentru acele persoane care îşi repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, graţie modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită şi activităţilor lor casnice", afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista The Lancet.

Noul studiu, realizat pe un eşantion de 130.000 de persoane din 17 ţări, "confirmă la scară globală că activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate şi de boli cardiovasculare", au precizat coordonatorii cercetării.

După părerea lor, această concluzie se aplică independent de ţara de origine a participanţilor, tipul de activitate fizică şi de contextul în care aceasta este realizată (în cadrul unor activităţi recreative preferate sau în cadrul vieţii cotidiene).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică "de intensitate moderată" (75 de minute dacă aceasta are o "intensitate susţinută").

Potrivit autorilor studiului, aproape un sfert din populaţia mondială nu îndeplineşte aceste obiective.

Noua cercetare arată că "mersul pe jos timp de 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână reprezintă un beneficiu substanţial", potrivit cercetătorului Scott Lear, profesor la Universitatea Simon-Fraser din Canada, coordonatorul principal al studiului.

Analiza a vizat persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani provenind din zone urbane şi rurale din ţări bogate şi din ţări defavorizate. Participanţii au fost monitorizaţi timp de aproape şapte ani.

"Din cele 106.970 de persoane care îndeplineau condiţiile referitoare la activitatea fizică, 3,8% erau afectate de boli cardiovasculare. Acest procent creşte la 5,1% în rândul persoanelor cu activitate fizică insuficientă", notează autorii studiului.

"Riscul de mortalitate a fost, de asemenea, mai mare pentru aceia care nu îndeplineau nivelurile recomandate de activitate fizică, fiind de 6,4%, contra 4,2% pentru persoanele care îndeplineau baremurile", au mai spus cercetătorii canadieni.

Forma cel mai des întâlnită de activitate fizică observată provenea din viaţa cotidiană: transport, muncă, activităţi menajere.

Precedentele studii realizate pe această temă au vizat ţările cu venituri mari, au subliniat autorii studiului.
Sursa: Agerpres, 24-09-2017, Vizualizari 66
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK