Acuze privind intarzierea fondurilor in domeniul sanatatii mintale

Data publicării: 26-03-2008

Sistemul public de ingrijire in domeniul sanatatii mintale nu are o infrastructura functionala, iar finantarile prevazute in Planul de Actiune ajung la beneficiari cu intarzieri de pana la sase luni si sunt sub nivelul angajamentelor Ministerului Sanatatii Publice (MSP), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, fostul coordonator al Centrului National de Sanatate Mintala (CNSM) Mugur Ciumageanu.
El sustine ca MSP nu ia masuri pentru rezolvarea problemelor din sistem, desi acestea au fost semnalate, periodic, de mai bine de un an.
Fostul coordonatorul al CNSM a explicat ca, in anul 2007, MSP a acordat 20 milioane euro pentru reforma sistemului de sanatate mintala, dar banii au ajuns "foarte tarziu".
"Pentru a ajuta sistemul, CNSM avea nevoie de un control mai bun al resurselor si de continuitatea programelor. Nu au fost identificate solutii institutionale coerente pentru programe. In aceasta dimineata, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca in sedinta de Guvern se va hotari infiintarea CNSM ca centru cu personalitate juridica. Pana in prezent, centrul functiona in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar", a afirmat Ciumageanu.
Fostul sef al CNSM a precizat ca peste 90% dintre banii cheltuiti au mers spre refacerea infrastructuri, iar restul pe training-uri si campanii, fiind de parere ca planul de reforma ar trebui reformulat "pe baze mai realiste".
"Suntem in grafic in ce priveste investitiile in cladiri. Suntem tehnicieni, nu facem jocuri politice si nu suntem instrumente politice. Aproximativ 85% din cele 20 milioane euro au fost cheltuite. Cinci oameni au organizat 45 de training-uri din 90 propuse", a aratat Ciumageanu, adaugand ca aproximativ 30 de colaboratori din tara nu si-au primit banii.
Ciumageanu nu a exclus posibilitatea ca el sa revina in postul de coordonator, din care si-a dat demisia la inceputul saptamanii, in cazul in care ministrul Sanatatii si-ar respecta promisiunea.
Conform statisticilor, 300.000 de romani au probleme severe de sanatate mintala de tip schizofrenie si tulburarea bipolara. In lume, una din patru persoane au, au avut sau vor avea probleme de sanatate mintala care ar putea intra in atentia unui medic.
La randul sau, Eugen Hriscu, fostul coordonator al programelor de prevenire a problemelor cauzate de consumul de alcool si droguri, a acuzat faptul ca nu exista nici macar un centru finantat de stat in Bucuresti pentru rezolvarea problemelor de acest gen.
"Numai in Bucuresti, 24.000 de persoane consuma droguri si au nevoie de tratament. Numarul la nivel de tara este de 35.000 de persoane. In Bucuresti sunt doua centre care pot trata consumatorii de droguri, cu o capacitate de 700-800 de persoane. Totodata, sunt afectate de consumul de alcool 1,5-2 milioane de romani. Parerea mea ca expert nu a fost luata in considerare", a declarat Hriscu.
El a sustinut ca fondurile alocate de MSP pentru probleme cauzate de consumul de alcool si de droguri, 500.000 de euro in 2007, sunt "insuficiente".
Luni, cinci membri ai Centrului National de Sanatate Mintala din cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar si-au inaintat demisia.
Seful Biroului Phare in Romania, Giorgio Ficcarelli, a trimis luni o scrisoare ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in care se spune ca CNSM are rolul principal in sprijinul reformei in sanatate mintala.
26-03-2008, Vizualizari 463
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.