ADHD este asociat cu întârzierea obţinerii permisului de conducere şi cu un risc sporit de accidente rutiere (studiu)

Data publicării: 14-06-2017

Adolescenţii diagnosticaţi cu tulburare hiperactivă cu deficit de atenţie (ADHD) aşteaptă mai mult timp în comparaţie cu alţi tineri înainte de a obţine permisul de conducere a automobilului şi ar putea fi expuşi unui risc sporit de accidente rutiere după ce încep să conducă vehicule pe drumurile publice, sugerează rezultatele unui studiu publicat recent în Statele Unite, informează Reuters.

În total, totuşi, riscul de accident rutier în rândul persoanelor cu ADHD nu a fost la fel de ridicat ca riscurile similare evidenţiate într-o serie de studii precedente, au precizat autorii acestui studiu.

"S-a raportat frecvent că noii şoferi cu ADHD prezintă un risc de patru ori mai mare de accident rutier decât populaţia generală alcătuită din şoferi tineri", a declarat coordonatorul studiului, Thomas Power, medic la Spitalul pentru Copii din Philadelphia. "Însă alţii au sugerat că acest risc este mai scăzut", a adăugat el.

Persoanele cu ADHD ar putea fi hiperactive şi să aibă probleme cu atenţia şi cu impulsivitatea, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Cercetări recente au sugerat că peste 10% dintre copiii şi adolescenţii americani au fost diagnosticaţi cu ADHD.

Pentru noul studiu, oamenii de ştiinţă au analizat dosarele medicale ale unui număr de 18.344 de tineri rezidenţi din New Jersey, născuţi între 1987 şi 1997, inclusiv pe cele ale unui număr de 2.479 tineri cu ADHD. Înregistrările medicale au fost asociate cu date provenind din perioada 2004-2014 referitoare la obţinerea permisului auto şi la accidentele rutiere produse în New Jersey.

În comparaţie cu tinerii fără ADHD, cei diagnosticaţi cu această afecţiune prezentau o probabilitate cu 35% mai mică de a obţine permisul de conducere a automobilului în primele şase luni după ce deveneau eligibili pentru a susţine acel examen. Acest detaliu a fost valabil atât în cazul băieţilor cât şi al fetelor.

Cercetătorii nu pot să indice motivul pentru care obţinerea permisului auto necesită o perioadă mai mare de timp pentru tinerii cu ADHD, a precizat profesorul Power. Este posibil ca părinţii tinerilor cu ADHD să ia decizia de a amâna acel examen pentru copiii lor sau tinerii înşişi să aibă nevoie de mai mult timp înainte de a trece examenul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că tinerii cu ADHD prezintă un risc de 1,36 de ori mai mare de a fi implicaţi în accidente rutiere în perioada menţionată în acest studiu în comparaţie cu persoanele care nu au această boală.

Aproximativ 43% dintre tinerii cu ADHD au fost implicaţi într-un accident rutier, în comparaţie cu procentul de 36% al celor care nu au ADHD. Riscul sporit de accident rutier în rândul tinerilor şoferi cu ADHD nu a variat în funcţie de sex şi de vârstă după obţinerea permisului auto.

Nu a fost remarcat un risc suplimentar de accident rutier pentru persoanele care iau medicamente anti-ADHD, însă profesorul Power a spus că numărul participanţilor aflaţi sub tratament a fost prea mic pentru a permite manifestarea unor diferenţe.

"Studiul indică faptul că trebuie să fim îngrijoraţi în privinţa adolescenţilor cu ADHD care obţin permisul auto şi că este necesar să furnizăm, cu mare atenţie, servicii de screening, analiză, consultare şi coaching", a adăugat coordonatorul cercetării.

Dar, ţinând cont că riscul de accident rutier nu a fost nici pe departe de patru ori mai mare, aşa cum fusese raportat în alte studii, "nu trebuie să fim exagerat de îngrijoraţi şi nici înfricoşaţi", a adăugat profesorul Power.

Zheng Chang, cercetător la Karolinska Institute din Stockholm, a cărui echipă a anunţat o serie de beneficii obţinute în tratarea şoferilor adulţi cu ADHD, spune că părinţii adolescenţilor diagnosticaţi cu ADHD ar trebui să înţeleagă acest risc sporit de accident rutier şi beneficiile generate de tratamentul cu medicamente.
Sursa: Agerpres, 14-06-2017, Vizualizari 2044
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.