Administrarea zilnică de aspirină scade riscul de cancer (meta-analiză)

Autor: ROmedic

Administrarea zilnică de aspirină scade riscul de cancer (meta-analiză)
Administrarea aspirinei cu scopul de a preveni anumite afecțiuni, printre care și cancerul, a fost mult timp amânată din cauza riscurilor adverse implicate de acest medicament, chiar dacă studii anterioare indicaseră potențialul preventiv al aspirinei împotriva cancerului.

În 2014 a fost publicată în Annals of Oncology o analiză sistematică a studiilor și meta-analizelor recente din domeniu, cu scopul de a estima care sunt beneficiile și efectele negative ale tratamentului cu aspirină.

Concluzia analizei a fost că aspirina previne într-adevăr instalarea cancerului. Efectele sale sunt vizibile abia după 3 ani de administrare și în unele cazuri sunt de durată, fiind observate chiar dacă tratamentul a încetat. Doza zilnică recomandată este între 75 și 325 mg/zi, fiind indicată administrarea timp de minimum 5 ani, pentru că efectele pozitive sunt cu atât mai consistente cu cât durata tratamentului este mai mare.

Administrarea aspirinei are însă și efecte negative, care nu trebuie neglijate: sângerări gastrointestinale, riscul apariției ulcerului, iar la un consum ridicat de aspirină - riscul de intoxicație. Comparând însă riscurile și beneficiile aspirinei documentate de toate aceste studii, cercetătorii au concluzionat că balanța înclină semnificativ spre asumarea riscului de a ne confrunta cu aceste efecte secundare, având în vedere că astfel ne putem proteja împotriva cancerului.  

Studii suplimentare sunt necesare pentru a clarifica unele aspecte netratate de testele clinice de până acum. De exemplu, ar fi util dacă s-ar identifica doza recomandată în cazul persoanelor cu risc de a dezvolta efectele negative mai sus menționate. De asemenea, este necesar să se cunoască durata maximă de administrare a aspirinei, precum și vârsta până la care este util să se administreze.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 27-08-2014 | Vizite: 1750
Bibliografie
Estimates of benefits and harms of prophylactic use of aspirin in the general population, link: http://annonc.oxfordjournals.org/content/early/2014/07/30/annonc.mdu225.full.pdf
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Depistarea precoce a cancerului la femeie
 • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
 • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK