Adulții care fac voluntariat sunt mai fericiți și mai sănătoși

Autor: ROmedic

Adulții care fac voluntariat sunt mai fericiți și mai sănătoși

Persoanele de vârsta a doua care se implică în acțiuni de voluntariat beneficiază nu numai de satisfacție sufletească, ci și de o mai bună stare de sănătate.

Aceasta este concluzia unei analize publicat la finalul lui august 2014 în Psychological Bulletin, care a evaluat o serie de date privind impactul voluntariatului asupra sănătății mentale.

Au fost examinate 73 de studii publicate în ultimii 45 de ani, care vizau persoane de peste 50 de ani ce se implicau în astfel de acțiuni.
Cercetările măsurau rezultatele psihosociale, fizice și cognitive asociate cu voluntariatul: fericirea, sănătatea fizică, nivelul de depresie, activitatea cognitivă, sentimentul de integrare socială și satisfacția față de viață.

Astfel, s-a descoperit că voluntariatul este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos și armonios în cea de-a doua perioadă a vieții.
Printre cele mai importante concluzii:

  • voluntariatul este asociat cu reducerea simptomelor depresiei, o stare generală de sănătate mai bună, mai puține limitări de ordin funcțional (infirmități, dificultăți motorii) și o speranță mai mare de viață
  • cele mai bune rezultate pentru sănătate se obțin la un nivel moderat de voluntariat (2-3 ore pe săptămână)
  • sentimentul de a fi de folos și cel de a fi apreciat ca voluntar amplifică beneficiile psihologice ale voluntariatului.


În plus, voluntariatul a fost asociat cu un nivel ridicat al activității fizice, cazuri mai reduse de hipertensiune, o mai bună sănătate osoasă.

Din păcate, studiile analizate nu au investigat și relația dintre voluntariat și riscul de demență, diabet și accident vascular cerebral.Sursa: Psychological Bulletin, citat de Medical Xpress


Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 1440
Bibliografie
Evidence mounting that older adults who volunteer are happier, healthier
http://medicalxpress.com/news/2014-08-evidence-mounting-older-adults-volunteer.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK