ROmedic Firme medicale Produse pentru cuplu, viata sexuala

Ce trebuie să știi despre sterilet

Ce trebuie să știi despre sterilet
Autor: SC ADYROMPHARM SRL
Steriletul (dispozitivul intrauterin - DIU) a cunoscut un succes fenomenal spre sfârșitul secolului al XX-lea datorită siguranței oferite (rata de protecție împotriva unei sarcini nedorite: 99%) și a duratei de întrebuințare (între cinci și zece ani, în funcție de model).
Odată implantat, acest dispozitiv oprește întâlnirea dintre ovul și spermatozoid și, ca mecanisme secundare acestei “întâlniri”, oprește ovulația, reduce mișcarea spermatozoizilor și nu permite prinderea ovulului fecundat.
Contrar miturilor negative construite în jurul lui, steriletul nu e cu nimic mai periculos sau mai invaziv decât orice altă metodă contraceptivă. E de la sine înțeles că introducerea unui corp străin în organism trebuie făcută doar de către medic, după efectuarea unor investigații concludente.
Apoi, în funcție de istoricul tău medical, stilul de viata și posibilele contraindicații, ginecologul îți va spune dacă steriletul e într-adevăr metoda de contracepție potrivită pentru tine - și care e modelul ideal.
Alegerea se va face între unul inert/pasiv, unul activ cu eliberare de ioni de cupru și unul pe baza de hormoni.

Cine poate purta sterilet

• orice femeie care și-a început viața sexuală și nu prezintă contraindicații după examenul medical. Condiția nu este să fi născut deja, ci să aibă o relație monogamă de lunga durată;

• în cazul femeilor foarte tinere care nu au avut cel puțin o naștere, rata de expulzare accidentală a dispozitivului poate fi mai mare;

• important: steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ci chiar poate spori sensibilitatea la acestea în anumite cazuri. De aceea este indicat femeilor cu un partener stabil.


Îngrijirea steriletului

Steriletul trebuie controlat periodic atât de medic la cabinet cât și de pacientă acasă. Cele două fire ghid vor trebui verificate la câteva zile prin introducerea unui deget în vagin – dacă sunt mai scurte sau mai lungi decât de obicei e semn că steriletul nu mai e în poziție și este scăzut efectul contraceptiv. Prin aceeași metodă se va verifica și colul uterin – dacă se simte capătul steriletului ieșind din canalul cervical trebuie din nou mers la medic pentru repoziționare. De asemenea se vor verifica și absorbantele – DIU sunt mici și pot să iasă singure în special în timpul menstruației.