Afecțiuni cauzate de aerul condiționat

©

Autor:

Afecțiuni cauzate de aerul condiționat
Aerul condiționat poate fi extrem de util în sezonul cald. Temperatura optimă pentru ca organismul să funcționeze corespunzător este între 19oC și 22oC, iar temperatura minimă trebuie să nu fie mai mică de 17,5oC.

Căldura extremă are un impact negativ asupra stării de sănătate, asupra puterii de concentrare și activității fizice, iar aerul condiționat poate remedia aceste probleme cât timp este utilizat corespunzător.

Aerul condiționat: benefic sau dăunător?

Sistemele de aer condiționat funcționează prin transferul căldurii din interior spre exterior. Conține un evaporator care îndepărtează căldura și umiditatea din aer, filtrele rețin particulele poluante din aer, temperatura de răcire fiind reglată de termostat.

Aerul condiționat este util în lunile de vară pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, prevenind riscul de infarct sau atacuri cardiovasculare. Nivelul ridicat de căldură poate afecta capacitatea de concentrare și confortul, reduce  nivelul de energie pentru activitate fizică și intelectulă, aerul condiționat fiind benefic în acest sens.

Aerul produs de instalațiile de aer condiționat este însă uscat, favorizând uscarea ochilor și a pielii, în special la copii. Din acest motiv, poate să apară rinoreea sau lăcrimarea, ca răspuns de apărare al organismului la acești factori, aceste simptome fiind uneori confundate cu răceala.

Beneficiile aerului condiționat

  • îmbunătățește confortul termic și performanțele;
  • este util pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare;
  • poate fi benefic pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii, reducând numărul agenților poluanți care ajung în aerul inspirat;
  • poate reduce prezenta unor insecte sau paraziți;
  • aerul curat reduce prezența alergenilor, cum ar fi polenul sau acarienii, aceștia rămânând în interiorul filtrelor.

Riscurile aerului condiționat

  • modificările bruște de temperatură pot afecta sistemul respirator:
  • poate usca pielea și membranele;
  • poate polua fonic, în funcție de tipul sistemului de aer condiționat;
  • aerul circulant poate transmite infecții respiratorii mai rapid, dacă filtrele nu sunt curățate sau sistemul cu funcționează corespunzător;
  • poate fi asociat cu rinitele alergice, iritațiile gâtului sau durerile de cap, după utilizări îndelungate;
  • persoanelor cu conjunctivită le poate fi afectată boala, iar în cazul persoanelor cu lentile de contact riscul unor afecțiuni asociate poate crește.

Atenție! Mentenanța periodică a filtrelor și celorlalte componente, înlocuirea periodică a filtrelor, mai ales în caz de uzură, verificarea funcționării optime a tuturor componentelor, sunt necesare pentru prevenirea efectelor negative cauzate de expunerea la aer condiționat. De asemenea, este necesară utilizarea responsabilă, cu anumite pauze și la temperaturi moderate.


Sistemele de aer condiționat mențin aerul din încăperi sau din mașini la temperaturi rezonabile, previn umezirea prea puternică a aerului și rețin praful, alergenii, acarienii, mucegaiurile, microorganismele etc. Ca orice alt sistem, și acesta necesită mentenanță și asistență pentru a funcționa la nivel optim. Astfel, toate beneficiile depind de acest lucru, altfel efectele pot fi inverse.

Cum ne poate afecta aerul condiționat?


Iată care sunt principalele probleme de sănătate asociate aerului condiționat:

Șocul termic

Trecerea de la aerul cald de afară în zilele toride la aerul rece dintr-o încăpere ventilată cu aer condiționat poate afecta temperatura internă a organismului, efect numit și șoc termic. Organismul funcționează optim și se reglează la temperatura de 37oC, astfel că la contactul cu aerul rece, celulele epidermei transmit la creier nevoia de încălzire. Acest semnal produce constricția vaselor de sânge și poate afecta sistemul respirator, putând diminua numărul leucocitelor.

Uscarea ochilor și a pielii

Aerul condiționat duce la dezumidificare, ducând astfel la uscarea tegumentelor și a ochilor. Aerul rece și uscat poate face ca pielea să piardă din hidratare, poate reduce producția de uleiuri de către glandele sebacee și unele afecțiuni ale pielii se pot agrava din această cauză.

În special pentru persoanele cu inflamații ale sistemului vizual sau care poartă lentile de contact, expunerea prelungită la aer condiționat poate cauza uscarea ochilor și uneori poate agrava simptomele bolii de care suferă persoana respectivă.

Un studiu publiat în jurnalul Indoor Air (2008) arată că sistemele de aer condiționat defecte sau care nu au dispus de o mentenanța corespunzătoare predispun persoanele expuse la afecțiuni respiratorii, afecțiuni ale ochilor, oboseală, dificultăți de concentrare și afecțiuni ale pielii. Curățarea rară a filtrelor a fost asociată în primul rând, în cele mai multe cazuri, cu afectarea ochilor și dureri de cap. Simptomele pot fi cauzate de expunerea la microbi în urma mentenanței necorespunzătorare a sistemelor de ventilare și a nivelului ridicat de poluanți circulanți. Studiul s-a bazat pe analiza probelor din 97 de birouri care dispuneau de instalații de aer condiționat. (5)

Este necesară hidratarea și emolierea constantă a pielii și consumul suficient de apă pentru a preveni deshidratarea, precum și schimbarea sau curățarea filtrelor la fiecare 4-6 luni.

Oboseală, dureri de cap

Durerile de cap ar putea de asemenea să apară în urma expunerii la aer condiționat deoarece sângele cald de la nivelul scalpului ajunge în contact cu aerul rece. Dacă acest lucru se petrece brusc, sângele pierde căldură, creierul este privat de energie, ceea ce duce la apariția oboselii, a migrenelor și a durerilor de cap.

Cunoscut și ca „sindromul clădirii bolnave”, însumarea acestor simptome poate fi dată de statul prelungit în anumite încăperi, lipsa aerului și/sau expunerea la aer condiționat, conform unui studiu publicat în jurnalul International Journal of Epidemiology (2014). În cadrul studiului s-a arătat că persoanele care lucrau în clădiri de birouri cu aer condiționat prezentau mai multe simptome de boală, oboseală, migrene. (3)

Acest sindrom nu este recunoscut ca boală, însă studiile arată că expunerea la sisteme de aer condiționat un timp prelungit poate crește riscul de contactare a alergenilor, bacteriilor sau mucegaiurilor, dacă sistemul nu funcționează optim.

Acumularea de bacterii și praf pe suprafața filtrelor produce nu doar afectarea sistemului, ci eliminara acestor microorganisme și alergeni în aerul din încăpere și înmulțirea lor.

Rinită alergică și răceli

Circularea continuă a aceluiași aer poate produce staționarea germenilor în încăpere și favorizarea apariției alergiilor. Aerul condiționat poate deshidrata membranele, favorizând astfel reproducerea virală. Studii în acest sens sunt însă extrem de puține, astfel că fundamentul științific este redus. Mai mult, Asociația Americană pentru Sănătatea Pulmonară recomandă utilizarea sistemelor de aer condiționat de către persoanele cu astm sau alte probleme respiratorii, pentru evitarea nivelului ridicat de poluare, însă cu respectarea normelor de igienă a sistemului, de aerisire a camerelor și de utilizare un timp limitat a aerului condiționat.

Umiditatea din sistemul de aer condiționat reprezintă un mediu prielnic ce poate cauza efect adverse, toxice, iritante sau alergice. În special suprafețele sistemului care sunt în permanență umede reprezintă mediul de dezvoltare a microorganismelor.

Simptomele rinitei ar fi date de filtrele murdare, conductele necurățate și ventilatoarele, precum și mentenanța necorespunzătoare, ceea ce cauzează reținerea de mizerie și praf, precum și alți contaminanți în aerul recirculant. Filtrele murdare permit polenului, pesticidelor și altor poluanți din exterior să se acumuleze la nivelul sistemului de aer. (4)

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Clinică și Experimentală (2014) arată că în interiorul filtrelor sistemului de aer condiționat se pot acumula acarieni dăunători pentru sănătatea noastră. Au fost prelevate 60 de probe din interiorul filtrelor de aer condiționat, în urma analizei lor observându-se că prezentau factori alergeni. Un număr de 31 de probe din 60 au fost pozitive pentru 4 alergeni și 16 au fost negative, alergeni numiți D. farinae și D. pteronyssinus, asociați cu prevalența sezonieră a afecțiunilor alergenice. În acest scop, curățarea filtrelor de aer este necesară pentru prevenirea sau reducerea acumulării de alergeni la nivelul acestora. (2)

În alte cazuri, rinoreea, lăcrimarea pot reprezenta răspunsul normal al organismului la temperatură rece, nu simptom de boală. Aerul condiționat este uscat, astfel că membranele mucoase se usucă și ulterior se secretă mucus pentru lubrefierea lor, ca răspuns fiziologic al organismului.

Afecțiuni respiratorii

Modificarea bruscă a temperaturii din locuință poate afecta sistemul respirator.  Dacă filtrele aparatului de aer condiționat nu sunt curățate sau schimbate, se pot acumula și dezvolta bacterii și ciuperci.

În zonele cu poluare intensă, persoanele cu afecțiuni pulmonare, precum astmul sau emfizemul pulmonar, expunerea la aer condiționat poate fi benefică pentru reducerea nivelului de expunere la poluare și pătrunderea lui în plămâni unde ar putea afecta sănătatea sistemului respirator.

În schimb, expunerea prelungită la aer condiționat a fost asociată cu creșterea riscului de expunere la infecții respiratorii, cum ar fi amigdalită, apariția inflamațiilor la nivelul gâtului sau răceli. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie arată că expunerea prelungită la aerul condiționat poate crește riscul afecțiunilor de natură otorinolaringologică, însă limitările studiului nu sunt expuse clar, astfel că este posibil ca alți factori sau utilizarea necorespunzătoare să fi influențat apariția acestor probleme. (8)

Boala legionarilor

Boala legionarilor este o formă de pneumonie cauzată de bacteria Legionella, dobândită prin inhlarea acesteia. Simptomele includ dureri de cap, dureri musculare, febră mai mare de 40°C. De obicei bacteria se găsește în pământ sau apă contaminată, fântâni decorative, tuburi, țevi, sistemelor de aer condiționat etc., conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and PreventionCDC).

Unitățile de evaporare ale sistemelor de aer condiționat sunt o posibilă sursă a ceste bacterii. Aceasta poate fi prevenită astfel: înainte de începerea utilizării aerului condiționat sistemul trebuie să fie deconectat, înlăturați carcasa, filtrele, curățați-le și înlocuiți-le dacă este necesar. Curățați tuburile de apă și aer, inclusiv sistemul colector. Dezinfectați unitatea cu o soluție biocidă, cum ar fi pe bază de clorid, pentru îndepărtarea microorganismelor, având grijă să înlăturați urmele de detergent.

La finalul verii, curățați sistemul pentru a îndepăra orice urmă de murdărie, drenați apa din unitate, curățați tuburile și paletele cu suluție biocidcă și clătiți cu apă, asigurându-vă că înainte de asamblare toate componentele sunt perfect uscate. Puteți realiza acasă această operațiune sau puteți contacta o firmă specializată. (1)

În urma unui studiu publicat în jurnalul Applied and Environmental Microbiology s-a arătat că substanța cu cea mai mare eficiență împotriva bacteriei Legionella pneumophilia este hipocloritul de sodiu sau calciu, urmat de combinația de didecildietilamoniu clorid și izopropanol, în timp ce dibromonitro-lopropionamida a avut acțiune mai lentă. (7)

Creșterea în greutate

Unele surse menționează că expunerea la aer condiționat ar putea afecta metabolismul intern și bioritmul. Cercetările care menționează că aerul condiționat ne predispune la obezitate au la bază ideea coform căreia în sezonul cald avem tendința de a consuma alimente mai ușoare și de a fi mai activi. În schimb, dacă ne expunem aerului condiionat, avem tendința de a sta mai mult timp în casă iar dieta noastră rămâne densă caloric. Sunt necesare astfel cercetări amănunțite în acest sens pentru a putea stabili dacă este o legătură între expunerea la aer condiționat și riscul de creștere în greutate.

Recomandări

Alegerea sistemului de aer condiționat

Alegerea corectă, utilizarea corectă și mentenanța corespunzătoare pot preveni apariția unor probleme medicale asociate aerului condiționat. Unele sisteme de aer folosesc anumite substanțe dezinfectante în timpul recirculării pentru curățarea aerului. Pentru a preveni răspândirea murdăriei, sistemele de aer condiționat folosesc filtre și cu cât sunt mai eficiente, cu atât aerul contaminat va circula mai puțin. De aceea, este importantă înlocuirea filtrelor și curățarea lor.

Alegeți filtre eficiente care pot ține la distanță microorganismele dăunătoare. Filtrele tradiționale din fibră de sticlă nu pot asigura mereu protecția necesară, mai ales pentru  cazul în care încăperea este expusă la substanțe chimice sau dacă sunt animale de companie în interior. Umezeala ridicată în conducte poate asigura uun mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor și poate contamina aerul.

Sunt mai multe tipuri de filtre, dintre care cele mai cunoscute sunt:
  • filtrele fotocatalizatoare, care filtrează aerul și elimină mirosurile;
  • filtrele HEPA;
  • filtrele electrostatice;
  • filtrele din fibră de sticlă;
  • filtrele ESF;
  • filtrele din carbon activ;
  • filtrele cu catechin (extract de ceai verde).

Filtrele din fibră de sticlă care au acumulat multă murdărie și s-au alterat trebuie schimbate, deoarece  murdăria penetrează fibra de sticlă și chiar după curățare, va continua să se dezvolte în interior. (4)

Sursele poluării interne sunt date de filtrele necurățate sau uzate ale sistemului de aer condiționat și de mentenanța lor necorespunzătoare.

Utilizarea corespunzătoare

Este important să utilizăm aerul condiționat doar când simpla deschidere a geamului nu este suficientă pentru a îndepărta căldura. Nu lăsați aerul condiționat pornit în permanență. Deschideți fereastra când aerul este închis pentru a aerisi locuința. Închideți sistemul de aer când nu este nimeni acasă și pe timpul nopții.

Lăsați sistemul de aer condiționat liber, nu poziționați în imediata sa apropiere mobilier, nu așezați obiecte pe el și nu puneți prosoape sau haine la uscat în apropierea sa sau pe sistem.

Mențineți termostatul la o temperatură rezonabilă. Dacă modificați prea des temperatura, se va forma condens în spațiul respectiv. Dacă setați temperatura prea mare, aerul se va usca și poate cauza rinite sau uscarea pielii. Dacă aparatul dispune de sistem Auto, de reglare automată, este indicat să îl folosiți.

Mențineți curat spațiul, deoarece sistemul de aer condiționat poate curăța aerul, însă gunoiul menajer, hainele și alte obiecte duc la eliminarea anumitor particule care suprasolicită sistemul de aer condiționat. Evitați uscarea hainelor în camera cu aer condiționat pornit.

Controlați umezeala din locuință, deoarece sistemul de aer nu poate procesa o cantitate prea crescută de umezeală. Folosiți hotele pentru a elimina umezeala din baie sau bucătărie, nu uscați haine în cameră. (4, 6)

Mentenanța sistemului de aer condiționat

Aerul recirculant contaminat afectează calitatea aerului și contribuie la o serie de efecte negative. Mentenanța periodică a sistemului de aer asigură controlul utilizări și siguranța, iar schimbarea sau curățare filtrelor ne poate feri de boli și poate reduce și costurile energetice asociate. Curățați sau înlocuiți filtrele de aer conform recomandărilor producătorului. Verificați filtrele de uzură sau alte probleme care îi pot afecta buna funcționare.

Dacă sistemul de aer condiționat pare să nu funcționeze corespunzător, opriți funcționarea lui și contactați firma producătoare sau firma de service și mentenanță. Dacă picură apă din unitate, este extrem de zgomotos sau nu pornește, aerul degajat nu este rece, contactați firma. (6)

Filtrele murdare sau defecte influențează negativ cursul aerului, împrăștie microoranismele dăunătoare în aerul din interiorul locuinței, împiedică procesul de răcire și cresc costurile de consum.

În cazul utilizării prelungite a sistemului de aer condiționat, în interiorul filtrelor acestuia se acumulează bacterii și alte microorganisme. Astfel, e necesară schimbarea lor sau curățarea. Aceste filtre pot fi curățate atât de firmele specializate cât și de client.

Se recomandă să fie curățate fie săptămânal, fie lunar sau cel târizu la 4-6 luni, în funcție de cât de des sunt utilizate și cât de contaminat este aerul. Îndepărtați carcasa și scoateți filtrele. Eliminați cu ajutorul unui aspirator murdăria mai mare apoi spălați filtrele cu apă caldă și detergent. Sunt recomandate soluțiile dezinfectante biocide pe bază de clorid. Asigurați-vă că filtrele sunt complet uscate înainte de reinstalare. Filtrele afectate trebuie schimbate. Când scoateți filtrele pentru curățare asigurați-vă că suprafața și componentele interne nu sunt uzate. Dacă acolo este praf sau murdărie, îndepărtați-o cu grijă. Aveți grijă să nu deformați paletele ventilatorului.

Un echilibru între aerisirea naturală a locuințelor și încăperilor și altrnarea cu aerul condiționat în perioadele calde este utilă, atât timp cât temperatura este menținută la 21-22 oC, filtrele sunt curățate corespunzător la 4-6 luni maximum, sistemul este verificat periodic pentru depistarea eventualelor probleme care apar în funcționarea acestuia sau la fiecare semn de defecțiuni sistemul este oprit și verificat.

Data actualizare: 01-05-2021 | creare: 22-06-2016 | Vizite: 39928
Bibliografie
(1) Legionnaires Disease, link: https://www.cdc.gov/legionella/downloads/fs-legionnaires.pdf
(2) Acaroid mite allergens from the filters of air-conditioning system in China, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4100958/
(3) Commentary: Air conditioning as a risk for increased use of health services, link: https://ije.oxfordjournals.org/content/33/5/1123.full
(4) Is your house a sick house? The Mold/Air Conditioner Duct Connection, link: https://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/he/he63800.pdf
(5) Risk factors in heating, ventilating, and air-conditioning systems for occupant symptoms in US office buildings: the US EPA BASE study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492050
(6) You and Your HVAC Unit, University of Virginia, link: https://www.virginia.edu/housing/files/SafetyHVAC.pdf
(7) Laboratory studies of disinfectants against Legionella pneumophila, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC291646/pdf/aem00240-0019.pdf
(8) Workplace air-conditioning and health services attendance among French middle-aged women: a prospective cohort study, link: https://ije.oxfordjournals.org/content/33/5/1120.long
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • Aerul poluat, asociat cu afecțiunile renale
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea și deficitul de vitamina D
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum