Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu

Agresivitatea la copii are origine genetică, dar este influențată de mediu
Se vorbește mult în ultima vreme în presă despre cazurile de violență și hărțuire. Dar de unde vin aceste impulsuri agresive? Pentru a găsi răspunsul, doctorandul în sociologie Stéphane Paquin la Universitatea din Montreal a condus un studiu pe 555 seturi de gemeni, pentru a compara incidența comportamentului agresiv proactiv și reactiv. Rezultatele au arătat că la vârsta de 6 ani ambele tipuri de agresivitate au factori genetici, însă comportamentul diminuează pe măsură ce copiii cresc. Intensificarea sau diminuarea acestui comportament între 6 și 12 ani pare a fi influențate de factori ce țin de mediu.

„De multe ori uităm că agresivitatea este o parte fundamentală a dezvoltării sociale la copilul mic. Cele mai ridicate nivele de agresiune îndreptată spre ceilalți copii le găsim între 2 și 4 ani. Pe măsură ce cresc, copiii învață să-și gestioneze emoțiile, să comunice cu ceilalți și să gestioneze un conflict. Devin capabili să-și canalizeze agresivitatea activ sau reactiv”, afirmă Stéphane Paquin.

Agresivitatea proactivă se referă la omportamentul fizic și verbal ce are intenția de a domina, sau obține un avantaj în defavoarea celorlalți, iar agresivitatea reactivă reprezintă răspunsul de apărare la percepția unei amenințări.

Studiul de cohortă a inclus 223 de perechi de gemeni monozigoți și 332 perechi de gemeni dizigoți, cărora li s-a monitorizat comportamentul agresiv la vârstele de 6, 7, 9, 10 și 12 ani. Rezultatele au arătat că factorii genetici care influențează agresivitatea la 6 ani sunt diferiți de cei asociați cu modificările comportamentale de până la 12 ani. Acest lucru sugerează un proces de maturizare a funcțiilor cognitive ca planificarea, luarea deciziilor, controlul și concentrarea.

Autorii remarcă necesitatea dezvoltării unor programe și metode de prevenție diferite pentru comportamwentul agresiv proactiv și reactiv. Programele pentru prevenirea agresivității reactive ar prebui să se axeze pe diminuarea sentimentului de victimizare, iar cele pentru agresivitatea proactivă ar trebui să se bazeze pe dezvoltarea valorilor pro sociale.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-12-2017 | creare: 21-12-2017 | Vizite: 527
Bibliografie
Aggression in childhood: Rooted in genetics, influenced by the environment, link: https://medicalxpress.com/news/2017-12-aggression-childhood-rooted-genetics-environment.html

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK