Alăptarea și HIV/SIDA

©

Autor:

Alăptarea și HIV/SIDA
Alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni este considerată de pediatri modalitatea ideală de hrănire a bebelușilor, pentru creșterea și dezvoltarea lor optimă. Ce se întâmplă însă în cazul alăptării de către mamele seropozitive, având în vedere că aceasta este o modalitatea de transmitere a virusului HIV de la mamă la copil?

Transmiterea virusului HIV prin laptele matern

Transmiterea virusului de la mamă la copil poate avea loc în trimestrele doi și trei de sarcină, în timpul nașterii și în orice moment pe durata alăptării.

Riscul de transmitere în sarcină sau la naștere (fără nicio intervenție de a-l reduce) este de 15-20%, în timp ce alăptarea presupune un risc de 5-20%. Statisticile arată că în aproximativ 85% din cazuri copiii care au fost alăptați nu sunt infectați cu acest virus. (1), (2)

Alăptarea la mamele seropozitive

Până recent, Organizația Mondială a Sănătății recomanda mamelor infectate cu virusul HIV să evite alăptarea la sân și să utilizeze formulele de lapte pentru alimentarea bebelușilor, pentru a limita astfel riscul transmiterii virusului.
Între timp, progresul cercetării desfășurate cu preponderență în Africa de Sud, a dus la modificarea poziției O.M.S. față de acest subiect, astfel că în 30 noiembrie 2009 au fost modificate vechile recomandări pentru mamele seropozitive care alăptează.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca mamele seropozitive să evite total alăptarea dacă există o alternativă care să fie acceptabilă, sigură, accesibilă. În lipsa acestor condiții, se recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, concomitent cu urmarea tratamentului cu medicamente antiretrovirale până la vârsta de 12 luni a bebelușului. În acest mod riscul infecției cu HIV este redus semnificativ, iar copilul beneficiază de toate efectele pozitive ale laptelui matern. (3)

Prevenția transmiterii virusului HIV prin alăptare

Conform UNICEF, reducerea riscului de transmitere a virusului HIV prin alăptare s-ar putea face prin:
  • reducerea duratei de alăptare – cu cât un copil este alăptat mai mult timp, cu atât riscul de infectare crește (alăptarea timp de 6 luni implică un risc mult mai mic decât alăptarea timp de 2 ani);
  • alăptarea exclusivă în primele luni de viață – unele studii imunologice au identificat o serie de factori în laptele matern al mamelor seropozitive care ar distruge celulele ce conribuie la transmiterea infecției cu HIV; în consecință se recomandă ca cel puțin în primele 3 luni alăptarea să nu fie combinată cu alte alimente;
  • prevenția și tratarea problemelor ce pot apărea la nivelul sânilor (mastita, crăparea sfârcurilor etc. sunt în general corelate cu un risc mai mare de transmitere a virusului HIV;
  • tratamentul rapid al rănilor ce pot apărea la nivelul gurii bebelușului, care pot permite mai ușor intrarea virusului în organismul lui. (4)

Mamele seropozitive ar trebui să pună în balanță riscul transmiterii virusului HIV și beneficiile nutriționale ale alăptării și să aibă în vedere și varianta formulelor de lapte pentru hrănirea micuților.

Data actualizare: 31-07-2015 | creare: 09-11-2009 | Vizite: 9515
Bibliografie
(1)How does breastfeeding protect against HIV?, link: https://blogs.plos.org/publichealth/2013/01/08/how-does-breastfeeding-protect-against-hiv/
(2)HIV transmission through breastfeeding, link: https://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/hiv_transmission.pdf
(3)Breast is always best, even for HIV-positive mothers, link: https://www.who.int/bulletin/volumes/88/1/10-030110/en/
(4)HIV and Infant Feeding, link: https://www.unicef.org/programme/breastfeeding/hiv.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Un nou tratament împotriva HIV a fost aprobat de FDA
  • Fumatul le scurtează viața purtătorilor de HIV mai mult decât virusul în sine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum