Alaturi din prima clipa de copiii cu dizabilitati

Data publicării: 17-06-2008

Familiile cu copii ce prezinta semnele unei dizabilitati sau riscul aparitiei unor dizabilitati chiar din faza de nou-nascut pot beneficia de consiliere si sprijin psihopedagogic inca din primele zile, anunta trei organizatii oradene care vor lansa, miercuri, ghidul "Alaturi din prima clipa".
Materialul contine informatii despre importanta depistarii la timp a eventualelor probleme de sanatate ale copiilor. Parintii pot afla care sunt semnele unei probleme de dezvoltare, factorii de risc care pot cauza aparitia cerintei educative speciale, precum si rolul familiilor in interventia timpurie. De asemenea, ghidul mai cuprinde datele organizatiilor si institutiilor din judetul Bihor care sprijina copiii mici cu nevoi de educatie speciale.
Ghidul pentru familiile in care se naste un copil ce prezinta riscul de a dezvolta o dizabilitate a fost editat in urma proiectului desfasurat, in perioada 1 aprilie-1 septembrie 2007, de Asociatia pentru Interventie Timpurie Thysia, Fundatia Albin si Complexul de servicii comunitare "Plopii fara sot".
Prin intalniri frecvente cu mamicile, cu parintii copiilor cu dizabilitati, in diverse institutii, inclusiv la Maternitate, specialistii proiectului au oferit, in primul rand, suport emotional si i-au orientat catre psihopedagogi si kinetoterapeuti, respectiv medici de specialitate, pentru evaluarea situatiei copilului. Acolo unde a fost cazul, li s-a oferit un control dupa trei luni pentru a vedea in ce directie se dezvolta copilul si daca trebuie intervenit.
Potrivit presedintei Fundatiei "Albin", Makai-Dimeny Judit, lansarea publica are ca scop informarea unui numar cat mai mare de familii si medici de familie despre existenta serviciilor de interventie timpurie la care sa se adreseze daca este cazul.
"In multe cazuri, am avut de invatat de la familii, foarte motivate sa faca demersurile necesare, dar in alte cazuri am observat ca era mare nevoie de incurajarea noastra pentru a nu-si pierde speranta. Am intalnit familii in care copilul a ajuns la trei-patru ani fara ca parintii sa afle ca pot apela la serviciile de specialitate si sprijinul unor organizatii care ii pot ajuta", a precizat, pentru ROMPRES, Makai-Dimeny Judit.
Daca, pana acum cativa ani, asemenea servicii nu au existat, este bine de stiut ca au aparut, atat la nivelul ONG-urilor, cat si la cel al institutiilor publice, centre de recuperare si reabilitare pentru copiii cu dizabilitati care functioneaza in cadrul Directiei pentru Protectia Copilului, servicii de interventie timpurie, precum asociatia Thysia, gradinite speciale si Centrele de incluziune, in care lucreaza psihopedagogi.
Coordonatorii proiectului vor lansa ghidul "Alaturi din prima clipa", miercuri, la sediul Complexului de servicii comunitare "Plopii fara sot".
Sursa: Rompres, 17-06-2008, Vizualizari 428
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.