Alba: Campanie de depistare a cifoscoliozei, demers unic în Alba Iulia

Data publicării: 30-04-2013

Peste 2.300 de elevi din clasele V-VIII de la şcolile generale din Alba Iulia vor fi cuprinşi în 'Campania de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară din Alba Iulia', proiect desfăşurat sub sloganul 'O viaţă dreaptă!'.
Costul total estimat al proiectului, care a fost lansat luni, este de 14.000 de lei, sumă suportată integral de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Club Alba Iulia.
De acest proiect, un demers unic la nivelul judeţului Alba, vor beneficia aproximativ 2.300 de copii, elevi ai claselor V-VIII de la şcolile din municipiul Alba Iulia şi localităţile aparţinătoare Oarda, Bărăbanţ şi Miceşti.
Raportul realizat la finalul proiectului va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii, pentru a sta la baza unui posibil program naţional pentru prevenirea şi combaterea acestor boli, a menţionat preşedintele Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, Valentin Frăcea.
O componentă importantă a proiectului este participarea voluntară a specialiştilor, atât kinetoterapeuţi, cât şi medici ortopezi, care vor presta gratuit aproximativ 200 de ore de evaluare, diagnosticare şi prescripţie de specialitate.
Proiectul se va desfăşura în trei etape. În prima etapă sunt planificate derularea campaniei de informare, întocmirea convenţiilor de colaborare cu ISJ Alba şi cu şcolile incluse în proiect, stabilirea echipelor mobile de specialişti şi programarea evaluărilor primare. În etapa a doua, sunt planificate evaluarea primară conform programului stabilit, depistarea copiilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale sau ale piciorului, recomandarea şi programarea consultului medical de specialitate. În ultima etapă vor avea loc evaluarea medicală şi diagnosticarea, urmate de recomandări de specialitate privind tratamentul şi recuperarea.
Proiectul este derulat de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Club Alba Iulia, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Ortoprofil România, Star Medica Alba Iulia şi Complexul de Servicii Socio-Medicale 'Maria Beatrice' din Alba Iulia.
Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, luând forma literei 'C', urmată de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera ' S'. Această deformare, observată mai bine din spatele persoanei sau din faţa sa, se manifestă spre dreapta sau spre stânga, în funcţie greşelile de poziţie ale coloanei. Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescenţă şi este asociată cu factori congenitali, cu factori locali (durerea sau spasmul muscular), cu alte afecţiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare.
Cifozele sunt deviaţii ale coloanei vertebrale în planul vertical de simetrie, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.
Cifoscolioza este o deviaţie dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală.
Netratate, în timp, aceste afecţiuni se pot permanentiza, iar în momentul în care persoana încearcă să adopte o poziţie corectă, se declanşează durerile de spate.
Sursa: Agerpres, 30-04-2013, Vizualizari 860
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.