Alba: Lavanda, căutată mai ales pe piaţa externă, o cultură preferată de tot mai mulţi fermieri

Data publicării: 25-03-2017

Numărul celor care cultivă lavandă în judeţul Alba este în creştere, mulţi renunţând la culturile tradiţionale în favoarea acestei plante, folosită încă din antichitate pentru efectele sale terapeutice, cu un spectru larg de utilizare.

Standul cultivatorilor de lavandă, prezenţi vineri la 'Târgul Grădinarului', ajuns la cea de-a IX-a ediţie, manifestare organizată în interiorul Cetăţii Alba Carolina, a atras numeroşi vizitatori, mulţi achiziţionându-şi produse din gama diversificată oferită, fie că a fost vorba de apă, ulei sau tinctură de lavandă sau pur şi simplu buchete sau săculeţi cu lavandă.

Adrian Oniga, care a lucrat până nu demult la o firmă de termopane. S-a îndreptat spre cultivarea lavandei, chiar dacă deocamdată, este destul de greu să o valorifici în ţară, spune el.

Oniga a cultivat lavandă pe o suprafaţă de 1,38 hectare, în localitatea Sâncrai, lângă Aiud. Investiţia iniţială se ridică la 20.000 de lei pentru un hectar, acest lucru însemnând doar achiziţionarea butaşilor, a menţionat Adrian Oniga. Urmează apoi pregătirea terenului, aratul, discuitul etc. Pânâ în anul patru, este o cultură de întreţinere, fără a se folosi absolut niciun fel de ierbicid, a adăugat el.

'Producţie poţi să ai deja din anul doi, dar nu foarte spectaculoasă. Din anul patru, se intră pe producţie maximă', a precizat cultivatorul.

El spune că 'e cam greu' să găseşti piaţă de desfacere în România. 'Încercăm dincolo. Am avut un contract cu cineva din Spania pentru uleiul de lavandă', a spus cultivatorul. El a menţionat că un litru de ulei de lavandă ajunge la 100-150 de euro, preţul variind în funcţie de puritatea obţinută în urma distilării.

Familia sa s-a axat mai mult pe partea de ulei esenţial, care se poate folosi atât în industria farmaceutică, în funcţie de soiul de plantă, sau în industria detergenţilor şi a săpunurilor.

'Deocamdată nu pot să spun că (afacerea - n.r.) e profitabilă sută la sută', a precizat acesta.

Adrian Oniga face parte din Asociaţia Producătorilor de Lavandă, înfiinţată în urmă cu doi ani în judeţul Alba. 'Suntem în jur de 20 de producători, cu suprafeţe cuprinse între 0,50 până la 2 hectare. Suprafaţa totală este de 7 - 8 hectare', a menţionat bărbatul.

Asociaţia este în curs de a achiziţiona o distilerie performantă, costurile unui asemenea utilaj ajungând la 22.000 de euro, la care să aibă acces toţi membrii.

Din asociaţie face parte şi Ovidiu Chiroşca, din Vinţu de Jos, care cultivă lavandă pe o jumătate de hectar, fiind în anul trei. El a explicat că lavanda se cultivă în perioadele iunie-iulie şi septembrie - începutul lunii octombrie. Potrivit acestuia, floarea se recoltează în perioada în care este deschisă în proporţie de 50-75%, fiind dusă apoi în distilerie în maximum 24 de ore. 'Prin distilare se obţine apa de lavandă, prin separare, şi ulei de lavandă', a menţionat cultivatorul.

Ovidiu Chiroşca prepară şi tinctura de lavandă, despre care susţine că are efect în regenerarea părului şi prevenirea răcelii, dar şi săpunuri cu uleiuri bio din propolis, lavandă, cu miere şi scorţişoară sau cu gălbenele.

Investiţia iniţială, în 2014, a fost de 11.000 de lei, a menţionat cultivatorul, care a subliniat şi el că nu foloseşte pesticide, ci doar freză şi sapă.

În ceea ce priveşte valorificarea, el are o înţelegere, un posibil contract, cu cineva din Germania. 'Acolo, preţul la ulei este mult mai mare. În funcţie de calitate, poate ajunge până la 250 de euro litrul. La apă de lavandă, iar în funcţie de calitate, ajunge la 250 de euro', a menţionat Ovidiu Chiroşca.

El spune că, în ţară, lumea nu prea cunoaşte proprietăţile apei de lavandă, care ar fi bună, susţine acesta, pentru stomac, bilă sau dureri musculare, dar şi ca balsam, demachiant şi after shave. Chiroşca a mai spus că ceaiul de lavandă atenuează probleme de circulaţie, insomnie, depresie, anxietate.

În cea mai mare parte, investiorul valorifică produsele sale la târguri de profil sau online.

Lavanda sau levănţica este încă o cultură de nişă în ţara noastră. Ea are un spectru larg de utilizare, pornind de la săculeţii cu lavandă puşi în dulapul de haine pentru îndepărtarea moliilor până la folosirea sa în industria cosmetică sau în cea farmacologică.

Eveniment devenit deja tradiţie pentru fiecare început de primavară, "Târgul Grădinarului", care are loc la acest sfârşit de săptămână, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Grupurile de acţiune locală Pe Mureş şi Pe Târnave, Ţara Secaşelor Alba-Sibiu şi Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare.

La târg participă în jur de 40 de producători locali din domeniul cultivării florilor, arbuştilor, pomilor fructiferi şi a plantelor decorative. Sunt expuse în vederea valorificării seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi de trandafiri şi viţă de vie, flori, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali. De asemenea, cei interesaţi vor putea găsi în cadrul târgului noutăţi din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini etc.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, specialişti în domeniu vor veni în sprijinul celor interesaţi de grădinărit cu demonstraţii şi sfaturi practice legate de plantarea şi tăierea pomilor fructiferi şi a trandafirilor, de tunderea arbuştilor ornamentali, de întreţinerea gazonului şi soluţii de amenajare a spaţiilor.
Sursa: Agerpres, 25-03-2017, Vizualizari 185
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.