Alcoolul nu trebuie consumat ca tratament antidepresiv!

©

Autor:

Alcoolul nu trebuie consumat ca tratament antidepresiv!

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Wake Forest School of Medicine arată că alcoolul are o acțiune similară cu a antidepresivelor rapide asupra creierului, făcând persoana care îl consumă să se simtă mai bine în scurt timp de la ingestie.


Deși alcoolul determină modificări neuronale și moleculare asemănătoare cu ale antidepresivelor, studiul nu sugerează că ar fi un tratament eficient împotriva depresiei.

 


Pentru că există o asociere majoră între depresia severă și alcoolism, există ipoteza conform căreia persoanele depresive ar apela la alcool ca o metodă de a depăși depresia (auto-medicație), iar rezultatele obținute în urma acestui studiu confirmă ipoteza.


Cercetătorii au realizat un experiment pe animale și au observat că administrarea unei singure doxe de alcool suficient de mari încât să producă intoxicare (despre care studii anterioare au arătat că inhibă proteinele asociate cu învățarea și memoria) a transformat, alături de proteina FMRP (asociată autismului), acidul GABA din inhibitor într-un stimulator al activității neuronale. Aceste modificări s-au tradus într-un comportament non-depresiv timp de 24 de ore.


Totodată, s-a observat că alcoolul a urmat aceeași cale biochimică cu a antidepresivelor rapide la animale, iar efectele asupra comportamentului au fost similare cu cele observate la oameni.


Deși sunt necesare studii suplimentare pe acest subiect, cercetătorii avertizează în privința liniei fine dintre beneficiile și daunele pe care le poate aduce consumul de alcool, iar în final există pericolul ca ingestia de alcool folosită ca medicament să se transforme într-o dependență.


Sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-08-2019 | creare: 30-09-2016 | Vizite: 1171
Bibliografie
Alcohol shown to act in same way as rapid antidepressants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160928153538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biblioterapia - pot cărțile să vindece depresia?
  • Depresia la vârstnici
  • Efectele consumului de alcool asupra performanțelor sexuale la barbați
  •