Alegerea cănii pentru filtrarea apei

©

Autor:

Alegerea cănii pentru filtrarea apei
Cănile filtrante au rolul de a reține impuritățile din apă și de a-i reda apei calitățile naturale în ceea ce privește gustul, mirosul, culoarea. Apa filtrată are un gust mai bun, iar bacteriile, microorganismele și toxinele sunt reținute în filtru.

Gradul de poluare al apei este măsurat prin tipul și cantitatea de poluanți din apă. Unii contaminanți severi ca arsenicul, fluorul, plumbul, zincul, mercurul, aluminiul, clorul, chisturile microbiologice (Giardia, Cryptosporidium etc.) și substanțele chimice nu pot fi reținute de filtele obișnuite. Pot fi realizate diverse teste de către companii autorizate ale apei potabile, atât de la robinet, cât și din fântâni.

Când alegem o cană filtrantă de apă trebuie să ținem cont de:
  • sistemul de filtrare de care dispune cana și ce contaminanți reține (sedimente de rugină, calcar, pesticide, erbicide, metale toxice cum ar fi plumb sau cupru, clor, contaminanți agricoli), dacă reduce duritatea apei și dacă îmbunătățește gustul, culoarea, mirosul apei;
  • costurile schimbării filtrului și disponibilitatea lor pe piață – uneori putem achiziționa o cană filtrantă foarte accesibilă la preț, dar costul schimbării filtrului când acesta se uzează să fie foarte ridicat;
  • simplitatea de utilizare și mentenanță;
  • sistem de afișare a datei la care se schimbă filtrul;
    Filtrele trebuie schimbare la timp, după instrucțiunile producâtorului privind durata, deoarece un filtru vechi nu mai reține contaminanții, ba chiar mai mult, bacteriile se înmulțesc în filtru și pot fi eliminate în apa ce urmează a fi consumată.
  • capacitatea cănii filtrante, majoritatea fiind de 1-2 l;
  • viteza cu care este filtrată apa;
  • durata de viață a filtrului;
  • greutatea cănii și materialul din care este făcut, cănile să fie din sticlă sau plastic fără BPA.

Tipuri de filtre

Filtrele sunt de obicei din carbon activ și rășini cu schimb ionic, dar pot fi și ceramice, de ionizare, cu proprietăți de alcalinizare, de schimb ionic, osmoză inversă etc. Carbonul activ nu poate îndepărta cu succes anumiți compuși comuni anorganici poluanți ca fluorul, arsenicul, nitrații, cromul hexavalent sau percolatul. Filtrele avansate din carbon din cănile speciale rețin mai multe tipuri de impurități. Acestea folosesc și tehnica de schimb ionic pentru a elimina ionii metalelor grele și pentru a curăța astfel apa.

Filtrele din carbon sunt suficient de eficiente pentru a reduce numeroși contaminanți, sunt acceptabile la preț și pot reduce inclusiv plumbul sau bioproduși ai proceselor de tratare.  Acestea îndepărtează clorul și îmbunătățesc gustul și mirosul, în timp ce altele îndepărtează și contaminanți ca azbest, mercur, compuși organici volatili.

Filtrele de carbon sunt de două tipuri:
  • filtre cu carbon activ granular (GAC) – conțin granule fine de carbon activ, sunt mai ineficiente decât cele cu blocuri de carbon deoarece au o suprafață mai redusă de carbon activ;
  • filtre cu blocuri de carbon – sunt obținute prin pulverizarea carbonului activ ce este comprimat în blocuri, mai eficiente decât variantele cu carbon granular datorită suprafeței mai mari a filtrului activ.

Filtrele ceramice nu îndepărtează contaminanții chimici, dar au orificii foarte mici cu material ce blochează contaminanții solizi ca sedimentele sau chisturile.

Filtrele de ionizare sunt o combinație de cupru și zinc ce creează o reacție electrochimică. În timpul acestei reacții electronii sunt transferați între molecule și se creează noi elemente. Unele metale grele cum ar fi cuprul, plumbul sau mercurul sunt eliminate.

Filtrele cu osmoză inversă au la bază o membrană semi-permeabilă ce blochează particule mai mari decât moleculele de apă. Pot îndepărta mulți contaminanți care nu sunt eliminați de filtrele de carbon, inclusiv arsenic, fluor, crom hexavalent, nitrați, percolați. Nu îndepărtează însă clorul, trihalometanul, compulșii organici volatili. Multe sisteme de acest tip conțin si componente de carbon activ pentru îndepărtarea altor contaminați. Cele cu osmoză inversă îndepărtează compuși pe care filtrele cu carbon nu le pot elimina, dar sunt mai costisitoare.

Data actualizare: 26-11-2022 | creare: 26-01-2017 | Vizite: 4240
Bibliografie
(1) Guide to safe tap water and water filters, link: http://www.foodandwaterwatch.org/about/guide-safe-tap-water-and-water-filters
(2) EWG's healthy home tips: Filter your tap water, link: http://www.ewg.org/research/healthy-home-tips/tip-7-filter-your-tap-water
(3) How to choose a water filtration system, link: https://gimmethegoodstuff.org/water-water-everywhere-nor-any-drop-to-drink/
(4) Water Health series, Filtration facts, www.epa.gov, link: https://www.epa.gov/sites/production/files/2015-11/documents/2005_11_17_faq_fs_healthseries_filtration.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum