Alergiile alimentare, inclusiv la alune şi arahide, ar putea fi neutralizate curând, cu ajutorul unui plasture

Data publicării: 08-03-2017

O companie biofarmaceutică franceză a dezvoltat primul plasture transdermic eficace împotriva alergiei la alune şi arahide, conform celor mai recente rezultate ale unui studiu clinic prezentat în weekend în Statele Unite. În plus, acesta s-a dovedit a fi o soluţie promiţătoare şi împotriva altor alergeni alimentari, informează marţi AFP.

Acest plasture epidermic numit Viaskin poate reduce cu 98% riscul de şoc alergic exacerbat, care poate fi fatal, conform unui studiu clinic aflat în faza a 2-a, efectuat timp de peste doi ani asupra unui grup compus din 171 de pacienţi cu vârste între 4 şi 11 ani.

Se estimează că în Statele Unite 2% dintre copii sunt alergici la alune, cifra crescând cu 50% la sfârşitul anilor '90, conform Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

În cadrul studiului, 83,3% dintre participanţi au reuşit să multiplice cantitatea de arahide pe care o puteau consuma. "Rezultatele sunt extrem de încurajatoare", a declarat dr. Pierre-Henri Benhamou, cofondator şi CEO al companiei care a dezvoltat plasturele, DBV Technologies, într-un interviu telefonic acordat AFP. "Acesta este primul plasture pentru desensibilizarea şi vindecarea alergiilor alimentare", a menţionat el adăugând că în prezent "nu există nici un tratament împotriva acestui tip de alergeni".

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration — FDA) a Statelor Unite a acordat statutul de agent terapeutic acestui plasture, deschizând calea către un proces accelerat de autorizare de punere pe piaţă a acestuia, posibil în 2018, mai arată sursa citată.

Plasturele conţine un extract foarte concentrat de proteine de arahide - 250 de micrograme - ce pătrunde în epidermă fără a trece în sânge, evitându-se astfel riscul de şoc alergic în timp ce se produce desensibilizarea treptată. El se bazează pe o descoperire care a demonstrat că este posibil să se acţioneze asupra sistemului imunitar prin piele. Plasturele trebuie purtat în permanenţă şi se schimbă zilnic.

"Scopul nu este să se poată mânca un pachet cu arahide, ci să se reducă sensibilitatea pentru a se evita o reacţie potenţial fatală în cazul consumului accidental de arahide", a precizat Benhamou adăugând că alergia severă la acest aliment este responsabilă de mii de cazuri de şoc anafilactic petrecute în fiecare an în Statele Unite, dintre care circa 150 sunt fatale.

Datele, prezentate duminică la Congresul Academiei Americane de Alergie, Astm şi Imunologie, desfăşurat la Atlanta (Georgia), reprezintă rezultatul a trei ani de cercetări. Rezultatele fazei a treia a studiului, ce include 420 de copii cu vârste între 4 şi 11 ani, din America de Nord, ultimul pas înainte de comercializarea plasturelui, vor fi făcute publice în toamnă, a mai anunţat Benhamou. Potrivit acestuia, tratamentul ar reprezenta o piaţă de un miliard şi jumătate dolari. "Acest plasture are un potenţial de mare succes", a adăugat el.

Se estimează că între 6% şi 8% din populaţia Europei şi Statelor Unite suferă de alergii alimentare precum cele la arahide, ouă, grâu, soia sau fructe de mare, procentele fiind probabil asemănătoare în China şi Japonia, potrivit directorului DBV Technologies.

Pentru alergia la lapte, ce afectează 2% dintre copii şi 1% dintre adulţi, firma franceză a dezvoltat deja un plasture care a fost testat într-un studiu clinic aflat în faza a doua, având rezultatele similare cu cele obţinute de plasturele dezvoltat pentru reacţia periculoasă la arahide.

De asemenea, compania a anunţat că lucrează la dezvoltarea unui plasture pentru desensibilizarea la alergenii prezenţi în ouă, ce afectează cu preponderenţă persoanele din Asia.

Conform unei alte soluţii pentru prevenirea alergiei la arahide, se indică un consum de alimente pentru sugari care conţin acest ingredient, precizează sursa citată. În plus, în luna ianuarie, Institutul National pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) a recomandat să se introducă în mod regulat arahidele în alimentaţia copiilor începând de la vârsta de patru luni, măsură ce reduce cu 81% riscul de apariţie a acestei alergii la copii.
Sursa: Agerpres, 08-03-2017, Vizualizari 129
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.