Alergiile alimentare și tipurile de personalitate

©

Autor:

Alergiile alimentare și tipurile de personalitate
În jurnalul științific Frontiers in Psychology a fost publicat un articol „revoluționar” în care a fost descris modul în care trăsăturile de personalitate influențează traiul persoanelor cu alergii alimentare.

Echipa interdisciplinară din cadrul Universității din Otago, formată din psihologi și experți în alimentație, a investigat provocările cu care se confruntă adulții cu alergii alimentare în viața de zi cu zi, implicit dacă anumite trăsături de personalitate – nevrotic, extrovertit, receptiv, agreabil, analitic -  îngreunează sau din contră, facilitează felul în care își gestionează afecțiunea alergică.

Cei 108 participanți la studiu cu diagnostic clinic de alergie alimentară, au completat timp de 2 săptămâni un chestionar ce a anchetat 25 dintre cele mai frecvente dificultăți atunci când suferi de o alergie alimentară, nivelul de stres și starea de dispoziție.

Autorii studiului au constatat, contrar așteptărilor, că persoanele nevrotice nu au avut starea de dispoziție modificată în zilele în care s-au confruntat cu mai multe probleme asociate afecțiunii alergice.

În schimb, persoanele receptive, deschise la noi experiențe au înregistrat mai multe dificultăți, inclusiv înfometarea atunci când nu existau opțiuni alimentare sigure, probleme la cumpărături, anxietate la evenimentele sociale care implicau mâncare, respectiv au experimentat sentimente de excluziune, rușine, neînțelegere din partea celor din jur în ceea ce privește suferința lor.

De asemenea, s-a observat că cerințele principale pentru managementul alergiilor alimentare – rutina, precauția constantă și consumul aproape exclusiv al alimentelor cunoscute drept sigure, constituie o mare problemă la persoanele cu afinitate pentru explorare, varietate și experințe noi.

Cunoașterea impactului pe care personalitatea îl are asupra managementului alergiilor alimentare este utilă în special pentru părinți, să îi ajute să înțeleagă și să intuiască comportamentul copilului lor care suferă de alergii alimentare. De exemplu, un copil căruia îi place să exploreze și să încerce noi alimente, are un risc mai mare de a se expune la alergen, ceea ce ar putea conduce la reacții potențial fatale.

Citiți mai multe informații despre alergiile alimentare în articol. 
Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 14-02-2018 | creare: 14-02-2018 | Vizite: 1042
Bibliografie
First study published connecting challenges of food allergies with personality traits, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-published-food-allergies-personality-traits.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de ulei de pește în sarcină pot reduce riscul de alergii la copii
  • Noi strategii dietetice pentru reducerea riscului de alergii la copil?
  • Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum