Alerta din cauza unui parazit care patrunde pe caile nazale si ajunge la creier, devorand rapid neuronii

Data publicării: 03-10-2007

Autoritatile americane sunt in alerta din cauza unui parazit, cunoscut sub numele stiintific de Naegleria Fowleri, si care a ucis de la inceputul anului sase copii. Din 1995 si pana in 2004 au fost inregistrate 23 de victime ale acestui parazit, care provoaca ambiasis cerebral, informeaza in editia de miercuri cotidianul spaniol Hoy, consultat de Rompres.
    Expertii cred ca responsabila pentru cresterea numarului de cazuri fatale este schimbarea climei. Potrivit cercetatorilor, acest parazit cauta medii calde, deoarece se dezvolta mai bine in ape dulci si cu o temperatura moderata, cum ar fi lacurile, baltile, lacurile termale si piscinele care contin prea putin clor, a declarat pentru Washington Post specialistul Centrului de control si prevenire a bolilor din SUA, Michael Beach.
    Expertul a adaugat ca parazitul se deplaseaza chiar prin intermediul apei in care traieste. Din acest motiv, poate ajunge usor in organismul uman, mai ales in perioada vacantelor sau la sfarsit de saptamana.
    "Pentru ca parazitul sa poata ajunge la creier este nevoie ca apa in care traieste sa ajunga in nari asa cum se intampla, de exemplu, atunci cand cineva se arunca in apa cu capul inainte sau cand face scufundari", avertizeaza Beach.
    La randul sau, medicul columbian Mario Camacho, specialist in medicina familiei si expert in paraziti, spune ca acest parazit este de provenienta exotica si ii afecteaza mai mult pe americani deoarece in acest mediu parazitii tropicali sunt mai agresivi. ”Oamenii de acolo au o imunitate mai redusa. O vacanta intr-o zona tropicala in care intra in contact cu parazitii poate avea consecinte grave pentru acestia”, spune Camacho.
    Simptomele de ambiasis cerebral, afectiune aflata in crestere in SUA, sunt dureri de cap inexplicabile, insotite de febra si uneori dureri si rigiditate in zona gatului, putand fi usor confundate cu o simpla raceala. Cand parazitul ajunge la creier, victima poate suferi de halucinatii sau modificari de comportament. Mai grav este ca in mai putin de o saptamana pacientul poate sa intre in coma si sa moara. Deocamdata nu exista un tratament eficient impotriva acestui microorganism.
Sursa: Rompres, 03-10-2007, Vizualizari 1227
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.