Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Cum convingem persoanele dragi sa apeleze la ajutor, consiliere sau psihoterapie

Cum convingem persoanele dragi sa apeleze la ajutor, consiliere sau psihoterapie
Multe dintre mesajele si telefoanele pe care le primesc in fiecare zi de la persoanele care au nevoie ajutor nu se refera atat la ei, cat la a-si ajuta si convinge persoanele dragi sa apeleze la un tip de ajutor psihologic, fie ca este vorba despre dezvoltare personala, consiliere psihologica sau psihoterapie.

In acest articol imi propun sa detaliez ce inseamna a-i ajuta pe cei dragi voua sa inteleaga necesitatea si ajutorul pe care il pot oferi cateva sedinte de psihoterapie si dezvoltare personala atunci cand se confrunta cu stari emotionale negative.

Desi de multe ori aceste persoane isi doresc sa ii ajute pe cei care se confrunta cu astfel de stari negative, din pacate abilitatile nu le permit sa le ofere nici explicatiile, si nici solutiile de care ar avea nevoie. Mai mult, desi de multe ori chiar aceste persoane incearca singure sa se ajute si chiar daca acest demers este unul de admirat - e dificil sa isi inteleaga singuri toate starile si emotiile si gandurile. E bine sa le transmiteti cu toata sinceritatea ideile de mai sus, deoarece este omeneste sa ai nevoie de ajutor din cand in cand.

Un psihoterapeut format in orientarea cognitiv comportamentala este cel mai in masura sa faca acest lucru. Asta pentru ca formarea si pregatirea lui ii permit sa inteleaga cat mai bine si sa explice ce se intampla in mintea si corpul persoanellor care trec prin aceste stari si o poate ajuta sa isi dezvolte abilitati si strategii de a face fata acestor emotii negative extreme.

In primul rand este important sa le explicati cat mai clar si calm cum ii afecteaza starile negative sau comportamentele negative. Multe persoane isi pierd interesul pentru activitati care altadata le faceau placere sau incep sa aiba atitudini negative la situatii care in trecut nu ii deranjau atat de tare sau chiar deloc.

Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca starile emotionale negative au efect atat asupra comportamentelor, dar si asupra secretiei de substante chimice in creier (dopamina si serotonina in special) care influenteaza modul in care ne aratam interesul si ne bucuram de anumite activitati si situatii. In momentul in care emotiile negative acapareaza starea psihica a acestor persoane, aceste substante nu se mai secreta in aceeasi doza, ceea ce duce la pierderea interesului. Chiar daca aceste lucru nu se intampla foarte usor, este mult mai bine sa prevenim decat sa combatem, mai ales ca uneori poate fi nevoie si de medicatie psihiatrica.

In al doilea rand, un motiv pentru care multi sunt reticenti in a apela la ajutor psihologic este si prejudecata conform careia daca merg la psiholog sau psihoterapeut voi fi considerat “nebun”. Aceasta prejudecata isi are radacina in confuzia care se face intre psihiatru – un medic specialist in psihiatrie, si psihoterapeut – un psiholog specializat in consiliere psihologica si psihoterapie. Diferenta marcanta intre aceste doua profesii este faptul ca psihoterapeutii sunt formati si pregatiti pentru a consilia si a oferi un ajutor psihologic persoanelor care se confrunta cu diferite stari emotionale dificile sau cu situatii de viata dificile in care ne este greu sa ne intelegem si sa actionam eficient, asa incat sa le depasim cat mai bine.

Prejudecata referitoare la “nebunie” are de cele mai multe ori legatura cu intelegerea acestei idei.

Nu intotdeauna cei care apeleaza chiar la psihiatru intra in aceasta categorie – asa cum e ea interpretata. E o diferenta intre a avea o boala psihica care sa impiedice persoanele sa isi poarte singure de grija (sa experimenteze halucinatii de exemplu) si alta e sa ne confruntam cu anumite stari emotionale negative (anxietate, depresie, furie, vinovatie etc), fara ca acestea sa ne afecteze capacitatea de autocontrol.

Faptul ca mergem la un psihoterapeut atunci cand nu ne simtim bine din punct de vedere emotional este echivalent cu a merge la dentist atunci cand avem o durere de dinti – si nu reflecta in niciun fel “nebunia” asociata cu aceasta actiune.

Mai mult, e un gest de mare responsabilitate fata de propria persoana sa ne adresam unui specialist atunci cand simtim rau emotional si observam ca datorita acestor stari neplacute calitatea vietii noastre are de suferit.

In al treilea rand, un argument demn de mentionat sunt beneficiile pe termen lung ale consilierii psihologice si psihoterapiei, mai ales cea cognitiv comportamentala.

Pentru ca acest tip de orientare porneste de la teza conform careia ne simtim asa cum gandim, iar asta afecteaza o gama larga de reactii atat emotionale cat si comportamentale, psihoterapeutul cognitiv comportamental va va ajuta sa intelegeti ce se intampla in mintea si corpul dvs atunci cand nu va simti bine, iar apoi va folosi tehnici si exercitii specifice pentru a va ajuta sa re-educati stilul de gandire in asa fel incat sa va foloseasca si pe termen lung in a gestiona situatii sau stari neplacute.

In acest fel, in urma unor sedinte de consiliere sau psihoterapie cognitiv comportamentala veti avea un set de “instrumente” prin care sa va ajutati singuri pe viitor in a controla anumite stari si comportamente negative.

In concluzie, nu ezitati sa prezentati celor dragi aceste argumente atunci cand observati ca starile emotionale negative prin care trec le afecteaza viata intr-un mod neplacut. Chiar daca exista o reticenta, persoana draga dvs ar putea sa vina macar la o sedinta si sa se convinga daca beneficiile sunt unele importante.

de Irina Paraschiv. http://www.psihosolutii.ro

TU POTI TOTUL SI SINGUR. AICI TI SE ARATA DOAR CALEA SIGURA SI CEA MAI BUNA !

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdarea si intelegerea dvs.

Starea de bine si sanatatea sunt optionale ! Daca inca nu esti hotarat sa fii bine, te rog, nu suna ! Lasa-i pe cei care stiu ce vor, sa sune. Decat sa ocupi timpul celor care ar vrea sa vina, si sa te razgandesti, mai bine nu suna ! Poti doar sa urmaresti pe altii care reusesc, si care au curajul sa faca ceva bun cu viata lor.


Mai jos puteti urmari o emisiunea: "Asta-i viata !" de pe Neptun TV
Tema emisiunii: "DEPENDENTA DE TUTUN. CUM NE LASAM DE FUMAT ?"
Invitati: Maria Stefania Boldea - Psiholog. Psihoterapeut
Vera Pal - Medic primar pneumofiziologie