Alimentaţia bogată în grăsimi saturate, asociată cu o creştere a riscului de cancer pulmonar (studiu)

Data publicarii: 08-08-2017

Persoanele care consumă o cantitate mare de grăsimi saturate - tipul ''rău'' de grăsimi, ce abundă în produse precum untul sau carnea de vită - au un risc mai mare de a dezvolta cancer de plămâni în comparaţie cu indivizii care au o dietă săracă în astfel de alimente, sugerează un studiu recent realizat în Statele Unite, citat de Reuters.

În comparaţie cu adulţii care au avut o alimentaţie săracă în grăsimi saturate, persoanele care au consumat cele mai mari cantităţi de grăsimi totale şi saturate au avut un risc cu 14% mai mare de cancer de plămâni, a descoperit cercetarea. În cazul fumătorilor, dieta bogată în grăsimi suplimentează acest risc cu 15%.

În condiţiile în care cea mai bună modalitate de diminuare a posibilităţii de a dezvolta această boală o reprezintă absenţa fumatului, ''o alimentaţie sănătoasă poate de asemenea reduce riscul de cancer la plămâni'', a declarat coautoarea studiului, Danxia Yu, de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee. ''Descoperirile noastre sugerează în special faptul că un aport crescut de grăsimi polinesaturate coroborat cu reducerea consumului de grăsimi saturate, în special în rândul fumătorilor şi a celor care s-au lăsat recent de fumat, poate (ajuta la prevenirea) nu numai a bolilor cardiovasculare, ci şi a cancerului de plămâni'', a declarat ea.

American Heart Association (Asociaţia Americană a Inimii) recomandă în acest sens aşa-numita dietă DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) şi dieta mediteraneană. Ambele stiluri alimentare pun emfază pe gătitul cu uleiuri vegetale bogate în grăsimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, verdeaţă, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, cereale integrale, peşte şi carne de pasăre şi limitarea consumului de carne roşie, zahăr şi sare.

''Aceste linii directoare sunt similare celor pentru evitarea bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale şi diabetului şi aş spune că sunt exact aceleaşi care contribuie în general la prevenirea cancerului şi mai ales a celui pulmonar'', a declarat doctor Nathan Berger, om de ştiinţă în cadrul Case Western Reserve University şi University Hospitals Cleveland Medical Center, care nu a fost implicat în studiu. ''Acest lucru nu înseamnă că presupune aruncarea fripturilor şi a untului din frigider, ci reducerea (consumului acestora - n.r.) la o dată pe săptămână'', a adăugat el în cadrul unui interviu citatde Reuters în 4 august.

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii din cadrul a zece cercetări publicate anterior în Statele Unite, Europa şi Asia care au analizat modul în care aportul de grăsimi din alimentaţie influenţează posibilitatea de îmbolnăvire de cancer de plămâni.

Laolaltă, studiile au însumat 1,4 milioane de participanţi dintre care 18.822 au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar în timpul unei perioade medii de cercetare de peste nouă ani.

Oamenii de ştiinţă au împărţit subiecţii în cinci categorii, în funcţie de cantitatea de grăsimi totale şi saturate consumată. De asemenea, participanţii au fost divizaţi în cinci grupuri după procentul de grăsimi nesaturate din dietă. Per total, persoanele care au mâncat cea mai mare cantitate de grăsimi nesaturate au avut un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer de plămâni în comparaţie cu cele care au consumat cea mai mică cantitate, arată oamenii de ştiinţă în ''Journal of Clinical Oncology''.

Înlocuirea a 5% din calorii din grăsimi saturate cu grăsimi nesaturate a fost asociată cu o scădere cu 16% a riscului de cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) şi cu 17% a posibilităţii de a dezvolta un alt tip de cancer de plămâni cunoscut drept carcinom cu celule scuamoase.

Una dintre limitările studiului o reprezintă faptul că informaţiile privind nutriţia au fost obţinute doar la un anumit moment, notează autorii, ceea ce face imposibilă urmărirea modului în care schimbările în alimentaţie ar putea influenţa şansele de apariţie a cancerului. De asemenea, nu au fost luaţi în calcul alţi doi factori care ar putea contribui la cancer - zahărul şi grăsimile trans, a atras atenţia Glen Lawrence, cercetător în biochimie la Long Island University din Brooklyn, New York, care nu a fost implicat în cercetare. Acesta a adăugat că unele cercetări realizate anterior au evidenţiat faptul că şi grăsimile nesaturate ar putea creşte riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori.
Sursa: Agerpres, 08-08-2017, Vizualizari 60
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK