Alimentația nesănătoasă la femei întârzie instalarea unei sarcini

Alimentația nesănătoasă la femei întârzie instalarea unei sarcini

Alimentația nesănătoasă la femei întârzie instalarea unei sarcini
Femeile ale căror diete sunt caracterizate printr-un aport scăzut de fructe, dar crescut de alimente tip fast-food, au mai puține șanse de a concepe într-un interval de un an. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în jurnalul științific Human Reproduction.

Studiul s-a desfășurat în cadrul Universității din Adelaide, la care au participat 5.598 femei nulipare, care nu au avut copii, din Australia, Noua Zeelandă,  Regatul Unit și Irlanda. Acestea au fost chestionate cu privire la dietă de către moașe, în cadrul vizitei antenatale.

Rezultatele studiului subliniază importanța unei diete echilibrate, bogate în alimente dense nutrițional - fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe de calitate, produse lactate, etc., dar săracă în alimente de tip fast-food, pentru îmbunătățirea fertilității la femei.

Citiți mai multe informații despre dieta pentru fertilitate. 
În rândul femeilor care au avut un aport redus de fructe s-a observat că instalarea sarcinii a avut loc cu jumătate de lună mai târziu, comparativ cu cele care au consumat cel puțin 3 porții de fructe în luna dinaintea concepției.

În mod similar, la femeile care au consumat produse fast-food de cel puțin patru ori pe săptămână durata până la instalarea sarcinii a fost cu circa o lună mai mare, comparativ cu femeile care consumau rar sau deloc astfel de alimente.

Nu au fost identificate diferențe cu privire la aportul preconcepțional de vegetale verzi sau pește.

Când cercetătorii au analizat impactul dietei supra fertilității au constat că:
  • aportul scăzut de fructe estimat la mai puțin de 3 porții zilnice, a crescut riscul de infertilitte de la 8% la 12%,
  • consumul crecut de 4 sau mai multe ori pe săptămână de produse de tip fast-food a majorat riscul de infertilitate de la 8% la 16%.

Obiceiuri care îți afectează fertilitatea 

Observații și limitele studiului

Numărul mare de participanți constituie un avantaj pentru studiul de față.

Printre limitele studiului se numără datele retrospective cu privire la dieta femeilor în perioada preconcepțională și grupurile de alimente limitate analizate în cadrul cercetării [consumul de fructe, de fast-food, vegetale verzi, pește], ceea ce limitează acuratețea datelor colectate.

De asemenea, lipsesc datele cu privire la dieta paternă și nu este exclus ca alți factori precum activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool etc. la femei și bărbați deopotrivă, dar care nu au fost incluși în analiză, să afecteze rezultatele studiului.

Preconcepția pentru bărbați 
Dieta maternă și posibil cea paternă nu influențează doar durata până la instalarea sarcinii, dar poate  avea impact asupra dezvoltării fătului, dar și în viața extrauterină, asupra riscului de boli cronice netransmisibile în toate stadiile de dezvoltare (copilărie, adolescență, adult).

Programarea preconcepțională: Părinți bine nutriți, copii mai sănătoși 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-05-2018 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 267
Bibliografie
Women who eat fast food take longer to become pregnant, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-women-fast-food-longer-pregnant.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK