Alimentatia sanatoasa, cea mai eficienta metoda de protectie impotriva declinului cognitiv

Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv

Autor: ROmedic

Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv

Un studiu recent, publicat în jurnalul științific Neurology pune în evidență încă o dată beneficiile unei alimentații sănătoase pentru organism, de data aceasta pentru creier. Este vorba mai exact despre protecția pe care o oferă împotriva declinului cognitiv. Pe de altă parte, consumul de alimente prăjite, carne roșie și alcool favorizează degradarea funcțiilor cognitive, în special în cazul persoanelor care prezintă risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, nivel crescut al colesterolului și diabet.

La aceste date s-a ajuns în urma studiului realizat timp de aproape 5 ani, pe un grup de 27.860 persoane, bărbați și femei, cu vârste de peste 55 de ani, care proveneau din state cu un nivel mediu și ridicat de dezvoltare. Scopul acestei cercetări a fost de a determina modul în care alimentația poate influența funcționarea cognitivă.

La finalul studiului s-a observat afectarea capacităților cognitive la aproximativ 16.8% dintre participanți și o diferență semnificativă între cei cu o alimentație sănătoasă, comparativ cu cei care nu mâncau la fel de sănătos. Astfel, cei din prima categorie aveau cu 24% mai puține șanse să se confrunte cu dificultăți de memorie, atenție și raționament față de cei care nu aveau o alimentație sănătoasă.

Autorii studiului consideră că o posibilă explicație a acestor rezultate ar fi că o calitate scăzută a stilului alimentar privează organismul de vitamine și minerale, ceea ce împiedică dezvoltarea de noi celule și lupta împotriva inflamațiilor.

În condițiile în care incidența bolii Alzheimer este în continuă creștere, alimentația ar putea fi un factor important pentru reducerea acestui risc.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 15-05-2015 | creare: 15-05-2015 | Vizite: 1338
Bibliografie
Healthful eating is smart way to sustain brain power, study finds, link: http://medicalxpress.com/news/2015-05-healthful-smart-sustain-brain-power.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK