Alimentația și medicația - interacțiuni, precauții și sfaturi utile

©

Autor:

Alimentația și medicația - interacțiuni, precauții și sfaturi utile

Medicamentele pot trata și vindeca multe probleme de sănătate. Cu toate acestea, ele trebuie luate în mod corespunzător pentru ca efectele acestora să fie sigure și eficiente.

Interacțiunea cu un medicament apare atunci când o substanță afectează activitatea unui medicament, adică efectele sunt accentuate sau diminuate sau produc un nou efect. Aceste interacțiuni pot apărea din cauza utilizării accidentale sau din cauza lipsei de cunoștințe despre ingredientele active. În ceea ce privește interacțiunile dintre alimente și medicamente, atunci când sunt luate simultan, pot să provoce reacții adverse grave.

5 exemple de interacțiuni comune care au loc între medicamente și alimente

1. Sucul de grapefruit

Sucul de grapefruit are capacitatea de a interacționa cu medicamentele în diferite moduri. O modalitate este de a crește absorbția anumitor medicamente - așa cum este cazul cu unele, dar nu cu toate, statinele care scad colesterolul.

Sucul de grapefruit poate determina, de asemenea, organismul să metabolizeze medicamentele anormal, rezultând în concentrații mai mici sau mai mari de medicament în sânge. Multe medicamente sunt afectate în acest mod, incluzând antihistaminice, medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente utilizate în afecțiunile tiroidei, medicamente pentru blocarea acidității stomacale și dextrometorfanul supresor al tusei. Cel mai bine este să evitați sau să reduceți în mod semnificativ aportul de suc de grepfrut atunci când luați aceste medicamente.

Sucul de grapefruit conține o clasă de compuși numiți furanocumarine, care acționează în organism pentru a modifica caracteristicile acestor medicamente. Sucul de portocale și alte sucuri de citrice nu conțin acești compuși.

2. Legume cu fruze verzi

Medicamentele de subțiere a sângelui cum ar fi warfarina interferează cu factorii de coagulare dependenți de vitamina K. Consumul de prea multe legume cu frunze verzi, care sunt bogate în vitamina K poate diminua capacitatea de a preveni coagularea. Este de reținut faptul că problemele apar odată cu creșterea bruscă a consumului acestor tipuei de legume, motiv pentru care specialiștii recomandă să fie consumate în cantități moderate.

3. Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemnul dulce poate să diminueze nivelul de potasiu din organism, în timp ce provoacă o retenție crescută a sodiului. Atunci când corpul este epuizat de potasiu, activitatea digoxinei, un medicament utilizat pentru tratarea insuficienței cardiace, poate fi foarte sporită, rezultând ca inima să nu bată în mod corespunzător.
Gliciriza poate diminua, de asemenea, eficacitatea medicamentelor pentru hipertensiune arterială.

4. Înlocuitorii de sare.

Consumatorii care iau digoxină pentru insuficiență cardiacă sau inhibitori ECA pentru hipertensiunea arterială ar trebui să fie atenți în ceea ce privește înlocuitorii de sare, care cel mai adesea înlocuiesc sodiul cu potasiu. Cu un consum crescut de potasiu, eficacitatea digoxinei poate fi scăzută, ducând la insuficiență cardiacă. Iar cei care iau inhibitori ai ECA s-ar putea să observe o creștere semnificativă a nivelului de potasiu din sânge, deoarece aceste medicamente sunt cunoscute pentru creșterea cantității de potasiu.

5. Produse alimentare cu conținut de tiramină

Nivelurile ridicate din sânge ale aminoacidului de tiramină pot determina o creștere a tensiunii arteriale. Mai multe medicamente interferează cu tiramina, inclusiv inhibitorii de monoaminooxidază (MAOI) care tratează depresia și medicamentele utilizate pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson. (1)

Recomandări:

1. Mențineți o listă

Fiți vigilenți în actualizarea listei cu toate medicamentele și prescripțiile medicale. Faceți o listă principală a acestor medicamente.

2. Țineți un jurnal

Luați în considerare menținerea unui jurnal, astfel încât să puteți remarca modificările care pot fi utile în determinarea momentului în care se produce o interacțiune cu medicamentul care influențează starea de sănătate.

3. Notați orice schimbare

Notați și înregistrați orice schimbări în medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sau pe bază de rețetă, administrarea medicamentelor, dozarea și alimentele consumate. Cantitatea și ingredientele alimentelor sau băuturilor trebuiesă fie remarcate cu meticulozitate, în special dacă sunt luate cu medicamente sau în afara ingerării normale. Amintiți-vă că toate modificările pot fi semnificative, deci trebuie indicate și activitățile sociale, starea de spirit, stresul, schimbările sezoniere, vremea sau ciclurile corporale (menstruale, menopauze).

Simptomele obișnuite ale interacțiunii medicamentelor cu medicamente sunt:

  • anorexia (pierderea apetitului);
  • polifagia (creșterea poftei de mâncare);
  • tuse;
  • gură uscată;
  • edem;
  • febră;
  • cefalee;
  • insomnie;
  • mâncărimi;
  • erupții cutanate;
  • greață;
  • vărsături sau diaree. (2)


Administrarea medicamentului înainte sau după masă?

Mulți oameni care iau comprimate sau alte medicamente nu sunt siguri de momentul potrivit pentru a le lua, în special în ceea ce privește timpul mesei.

Cu toate acestea, ca regulă generală, ar trebui să luați medicamentul pe stomacul gol (cu o oră înainte de a mânca sau după 2 ore după). Acest lucru se datorează faptului că multe medicamente pot fi afectate de ceea ce mănânci. De exemplu, administrarea unei pastile în timp ce mâncați poate interfera cu modul în care stomacul absoarbe medicamentul, acesta poate întârzia sau reduce absorbția medicamentului.

Există multe excepții de la această regulă. Unele medicamente, cum ar fi aspirina și alte medicamente antiinflamatorii, sunt mai ușor de tolerat dacă sunt administrate în timp ce mâncați. (3)

Atunci când primiți o rețetă pentru un medicament nou sau luați un nou medicament fără prescripție medicală, specialiștii îi sfătuiesc pe consumatori să citească mereu etichetele de avertizare și să întrebe medicul și / sau farmacistul despre ce alimente sau alte medicamente ar trebui să evite.


Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 28-08-2018 | Vizite: 1280
Bibliografie
1. 5 Common Food-Drug Interactions. Url: https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/common-food-drug-interactions
2. Nutrition and You: Medication and Nutrient Interaction. Url: https://oley.org/page/Med_Interactions
3. When to take your medicine. Url: https://www.mydr.com.au/medicines/when-to-take-your-medicine
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interacțiuni nutrienți - medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum