Alimentele pe baza de soia afecteaza fertilitatea masculina

Data publicării: 24-07-2008

Barbatii care consuma alimente pe baza de soia pot avea probleme de fertilitate, conform rezultatelor unui studiu care identifica existenta unei legaturi intre dietele bogate in soia si un numar redus de spermatozoizi, informeaza cotidianul britanic The Guardian.
Conform studiului citat de cotidianul britanic, barbatii care consuma mai mult de doua portii de mancare pe baza de soia pe saptamana au in medie cu 41 de milioane de spermatozoizi mai putin pe mililitru de lichid seminal decat barbatii care nu consuma produse alimentare pe baza de soia.
Aceasta scadere a numarului de spermatozoizi nu poate transforma un barbat normal din punct de vedere al fertilitatii in unul infertil, insa poate avea acest efect in cazul in care barbatul respectiv inregistreaza deja un continut redus de spermatozoizi in lichidul seminal din alte cauze. Un numar intre 80 de milioane si 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal este considerat drept normal, in timp ce barbatii care produc mai putin de 20 de milioane de spermatozoizi pe ml. de lichid seminal sunt considerati a avea probleme de fertilitate din punct de vedere clinic.
Studiul realizat de Jorge Chavarro de la Harvard School of Public Health din Boston, se adauga unor alte studii realizate atat pe animale cat si pe oameni care au indicat faptul ca soia are o actiune inhibitoare asupra productiei de spermatozoizi.
Indicele de fertilitate al barbatilor occidentali si americani se afla in declin de mai multe decade, in prezent aproximativ 20% dintre tinerii europeni ajungand sa aiba un numar redus de spermatozoizi, situatie ce este cumulata cu o crestere constanta a nivelului de soia folosit in alimente incepand cu anii '40, pentru ca soia este o sursa foarte ieftina de proteine.
In prezent, produsele pe baza de soia sunt raspandite in doua treimi din alimentele preparate sau semipreparate, incluzand biscuiti, dulciuri, paste si paine, conform datelor oferite de Institute of Food Research din Norwich.
Studiul propus de Jorge Chavarro si colegii sai de la Massachusetts General Hospital, este cel mai mare realizat pana in prezent in domeniul incidentei alimentelor pe baza de soia asupra fertilitatii. In cadrul acestui studiu a fost evaluata fertilitatea a 99 de barbati care au trecut pe la o clinica de fertilitate in perioada 2000-2006. Acesti barbati au fost rugati sa sa completeze un chestionar cu privire la cantitatile de alimente pe baza de soia, din 15 categorii diferite, pe care le-au consumat in ultimele 3 luni. Cercetatorii i-au impartit apoi pe subiectii studiului in patru categorii, in functie de nivelul de isoflavon din dietele lor. Isoflavonul este un ingredient chimic continut de soia, care are actioneaza in organismul imitand efectele hormonului sexual feminin, estrogen. Fiecare dintre acesti barbati au oferit apoi mostre de sperma pentru realizarea unei numaratori a spermatozoizilor.
Astfel cercetatorii au descoperit ca barbatii care au consumat cel putin jumatate de portie de alimente pe baza de soia pe zi au un nivel mai scazut de spermatozoizi in lichidul seminal. Acest studiu este prezentat pe larg in ultimul numar al revistei Human Reproduction.
Sursa: Agerpres, 24-07-2008, Vizualizari 705
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.